UV-Filter

UV-filter är det mest använda av alla kamerafilter. Filtret ger extra skydd åt objektivets frontlins samt tar bort eventuellt färgstick som uppkommer av UV-strålning. B+W optiska filter håller högsta kvalitet på alla material, optiskt glas och mässing, oavsett vilken variant av UV-filter som används.

SKYDDANDE FILTER

B+W UV-filter 010 och Clear-filter 007 används bl.a. till att skydda objektivets frontlins från att skadas. Filtret är lätt att rengöra och kan snabbt bytas ut, tack vare en filterring av mässing, om olyckan varit framme.

UV ELLER CLEAR

B+W skyddsfilter finns i två versioner, UV 010 och Clear 007. Bägge varianter är helt klara och ger ingen exponeringsförlängning. Skillnaden mellan dessa filter är att UV-filtret tar bort eventuell ultraviolett strålning, som kan ge upphov till ett visst blåstick samt känsla av oskärpa i bilden (UV strålning framträder mest på hög höjd eller vid användning av kraftiga teleobjektiv).

Antireflexbehandling

B+W UV-filter finns med tre olika typer av antireflexbeläggning.
Ett obehandlat filterglas reflekterar ca 8-9% ljus och släpper igenom ca 91-92%. Dessutom skapas reflexer mellan den främre och den bakre linsytorna, vilket ger oskärpa och kontrastförlust. MRC behandlingen av filter ökar ljusgenomsläppet till ca 99% och tar bort oönskade reflexer från glasytorna.

Enskikts (E - Singel coating)
Innebär att framsidan och baksidan av filterglaset har ett lager av antireflexbeläggning. Detta gör att ljusförlusten halveras, jämför med ett obehandlat glas, samt att oönskade reflektioner från glasytorna reduceras.

MRC (M - Multi Resistant Coating)
Dessa filter har sju lager antireflexbeläggning på bägge filterytor samt ett skyddslager. Skyddslagret är hårdare än glas och motstår smuts, väta samt är mycket motståndskraftigt mot repor. Den hårda ytan underlättar rengöring.

MRC Nano (MRC2 - Multi Resistant Coating Nano)
MRC Nano har sju lager av antireflexbeläggning, på front och bakre linsyta. Ovanpå coatingen ligger ett skyddslager som tack vare nanoteknik är extremt hårt vilket gör att ytan motstår smuts, väta och är extra motståndskraftigt mot repor. Den hårda ytan är lätt att rengöra.

Filterfattning

För att en lins i ett optiskt system ska prestera på topp krävs det att den är fast fixerad i position. B+W tillverkar flera varianter av filterfattningar, i huvudsak av mässing och i varje detalj av enastående kvalitet.

XS-Pro Digital filterfattning
Endast 3.4 mm tunn filterfattning tillverkad av mässing. Passar utmärkt till vidvinkelobjektiv. Har trots sin kompakta storlek, frontgänga för tillbehör, t.ex. snap-in lock. Lackerad i matt, svart färg som minimerar reflektioner.

F-Pro filterfattning
B+W standard filterfattning i svartlackerad mässing med tillbehörsgänga i front. F-Pro kan användas på flesta objektiv, tjocklek 5 mm.

Fakta

  • B+W UV Filter finns i flera varianter, alla med optiskt glas från Schott
  • Välj mellan olika antireflexbehandlingar: Singelcoating, MRC och MRC Nano
  • Välj mellan två olika filterfattningar: XS-Pro och F-Pro
  • B+W tillverkar sina filterfattningar i mässing
  • Finns i filtergängor från Ø 24 mm till Ø 122 mm

 

B+W Video