Specialfilter

B+W har en mängd specialfilter som kan skapa olika effekter: soft, star, halvtonade etc. Att använda ett filter vid fotograferingstillfället för att skapa en effekt eller justera färger etc kan spara timmar av efterbehandling i dator.

Spara tid genom att använda ett filter vid fotograferingstillfället.

Stjärnfilter, Softfilter m.m.

Genom att använda ett B+W specialfilter kan du tillföra bilden egenskaper som är omöjliga att efterskapa i ett bildredigeringsprogram.

B+W Soft Pro

Softfilter är populära tillbehör och kan användas i många olika applikationer. De används oftast till att öka eller minska kontrastnivån. Filtret är idealiskt för att ge porträtt en mjuk lyster och ge landskapsmotiv ett drömlikt skimmer, utan att bildens ursprungliga skärpa och kontrast går förlorad. Bilder som skapats av softfilter med en yta av droppforms karaktär bibehåller skärpan men ger en effektfull haloeffekt runt högdagrar. Denna effekt påverkas inte av bländaröppningen (softfilter som är något färgade eller har koncentriska ringar i ytan ger en effekt av liknande oskärpa). Effekten ökar med en större bländaröppning och minskar vid ned bländning.

B+W Stjärnfilter - Cross Screen

Dessa filter är tillverkade av optiskt glas av högsta kvalité i vilket ytan är etsad med ett fint mönster. Beroende på hur mönstret är utformat ger det en dramatisk effekt med hjälp av motivets ljuspunkter som bildar stjärnor med olika antal stjärnuddar. Används ofta vid kvällsfotografering i städer, juveler, vattenreflexer, lampor eller andra motiv med kraftiga ljuspunkter. Filtret är monterat i vridbara ringar för att fotografen ska ha möjlighet att orientera stjärnan i den riktning som önskas.

B+W Filter för Svart-Vit fotografering

Gula, Orange och Röda filter som främst används vid svartvit fotografering. Används ofta vid landskaps- eller arkitekturfotograferingar men också vid t.ex. porträttfotografering. Med ett gulfilter vid fotografering i dagsljus, reduceras hudblemmor och rödblommighet och resulterar i en mjuk hudton såväl som intensifiering av blont hår.
Ett rödfilter är idealiskt när man vill framhäva kontrast. Vid landskaps- eller arkitekturfotograferingar framhävs vita ytor till exempel moln mot en himmel som blir mörkare. Dis reduceras kraftigt vid fotografering på långa avstånd.

FAKTA

  • Filter som tillför bilden egenskaper som ej kan skapas i bildredigeringsprogram
  • B+W Soft Pro, ett unikt filter för porträttfotografering
  • B+W Cross Screen. Stjärnfilter av optiskt glas med etsade linjer som skapar effekten
  • Gula, Orange och Röda filter för dramatiska svart/vita bilder