Polarisationsfilter

Polarisationsfilter tillför fantastiska effekter i dina bilder.
Vita moln mot klarblå himmel eller härliga färger av höstens lövverk är motiv som framhävs med polarisationsfilter. B+W polarisationsfilter ökar färgmättnad och kontrast vilket förstärker färgerna i ditt motiv samt tar bort störande reflektioner i vatten och glas.

B+W Polarisationsfilter

Polarisationsfiltret tillför fantastiska effekter i dina bilder och ger ökad färgmättnad och kontrast samt minskar reflexer i t.ex. vattenytor och fönsterglas.

Oumbärligt filter

Polarisationsfilter är ett av de viktigaste filtren vid fotografering och effekten kan inte återskapas digitalt. Polarisationsfilter används för att ta bort eventuella reflexer från fukt etc och kamerans sensor kan därmed registrera ytan på motivet. Perfekt vid naturfotografering m.m. då daggklädda löv kan ge upphov till oönskade reflektioner som skymmer färger och nyanser.

Intensifiera färger

Ett användningsområde för polarisationsfilter är att öka kontrasten och intensifiera färger i motivet. Maximal effekt nås vid ca 90° fotograferingsvinkel mot solen. Perfekt vid landskaps- och arkitekturfotografering.

polarisationsfilter Minskar reflexer

Med ett polarisationsfilter från B+W ökas inte bara färgmättnad och kontrast i bilden.  Tack vare att reflektioner i olika material som glas, sten, vatten m.m. filtreras bort, kan kameran registrera motivets struktur och färg.

Genom att rotera polarisationfiltret i sin fattning kan effekten av filtret enkelt regleras. Footgrafen kan under fotograferingen bestämma hur mycket av reflexerna i vattnet som ska synas, kontrasten mellan moln och blå himmel etc.

Käsemann HTC POlarisationsfilter

B+W Käsemann HTC MRC Nano är det exklusivaste filtret i serien högkvalitativa polarisationsfilter från B+W. Neutral färgåtergivning, effektiv utsläckning av reflektioner, mycket hög motståndskraft mot yttre åverkan samt enastående ljustransmission kännetecknar filtret.
Tack vare HTC (High Transmission Circular) polarisationsfolie reducerar filtret ljusgenomsläppet med endast 1 till 1/2 bländarsteg jämfört med standard polarisationsfilter som reducerar mängden ljus med 2 till 3 bländarsteg.
B+W Käsemann HTC MRC Nano har en speciell kantförsegling och är mycket lämplig för användning under extrema klimat förhållanden. Filtret ger maximal bildkvalitet och rekommenderas speciellt för långa teleobjektiv och apokromatiska objektiv.

Att tänka på

Maximal polariserande effekt vid landskapsfotografering nås med solen i 90 grader mot fotograferingsriktning.

För att få jämn effekt över hela bildytan rekommenderas inte objektiv med bildvinkel vidare än 28mm brännvidd (sensorstorlek 24x36mm).

"B+W HTC Polarisationsfilter är det enda filtret jag alltid kan ha på mina objektiv utan att bekymra mig om någon kvalitetsförlust.”

Fotograf Serkan Günes
B+W Filter

B+W Filter

Optiskt glas

Filtret blir en del i objektivets optiska system. Välj därför alltid fotofilter med optiska egenskaper som minst motsvarar objektivets kvalitet. Alla B+W Polarisationsfiltret har optiskt glas från Tyska Schott av yppersta kvalitet.

Laminerat

Polarisationsfiltret som består av en polariserande folie laminerad mellan två optiska glasfilter monteras i en filterhållare som kan roteras för att erhålla önskad effekt. B+W laminerar folien mot bägge glasytorna vilket endast ger 2 ytor. Detta ökar den optiska kvalitén, ljusgenomsläppet och minskar betydligt risken för oönskade effekter.

Antireflexbehandling

B+W Polarisationsfilter finns med tre olika typer av antireflexbeläggning.
Ett obehandlat filterglas reflekterar ca 8-9% ljus och släpper igenom ca 91-92%. Dessutom skapas reflexer mellan den främre och den bakre linsytorna, vilket ger oskärpa och kontrastförlust. MRC behandlingen av filter ökar ljusgenomsläppet till ca 99% och tar bort oönskade reflexer från glasytorna.

Enskikts (Singel coating)
Innebär att framsidan och baksidan av filterglaset har ett lager av antireflexbeläggning. Detta gör att ljusförlusten halveras, jämför med ett obehandlat glas, samt att oönskade reflektioner från glasytorna reduceras.

MRC (Multi Resistant Coating)
Dessa filter har sju lager antireflexbeläggning på bägge filterytor samt ett skyddslager. Skyddslagret är hårdare än glas och motstår smuts, väta samt är mycket motståndskraftigt mot repor. Den hårda ytan underlättar rengöring.

MRC Nano (Multi Resistant Coating Nano)
MRC Nano har sju lager av antireflexbeläggning, på front och bakre linsyta. Ovanpå coatingen ligger ett skyddslager som tack vare nanoteknik är extremt hårt vilket gör att ytan motstår smuts, väta och är extra motståndskraftigt mot repor. Den hårda ytan är lätt att rengöra.

Filterfattning

För att en lins i ett optiskt system ska prestera på topp krävs det att den är fast fixerad i position. B+W tillverkar flera varianter av filterfattningar, i huvudsak av mässing och av enastående kvalitet.

XS-Pro Digital filterfattning
Är en endast 4 mm tunn filterfattning tillverkad av mässing. Passar utmärkt till vidvinkelobjektiv. Har trots sin kompakta storlek frontgänga för tillbehör, t.ex. snap-in lock. Lackerad i matt, svart färg som minimerar reflektioner.

F-Pro filterfattning
B+W standard filterfattning i svartlackerad mässing med tillbehörsgänga i front. F-Pro kan användas på flesta objektiv, tjocklek 7 mm.

Fakta Polarisationsfilter

  • Polarisationsfilter minskar reflexer i fönsterglas, vattenytor m.m.
  • Ökar konstrast och färgmättnad
  • B+W Polaristionsfilter är laminerade för bästa funktion och tålighet mot fukt, smuts etc
  • Filterfattning av mässing. Finns i två tjocklekar, F-Pro och XS-Pro
  • Optiskt glas från Tyska Schott
  • Finns med flera typer av antireflexbeläggning
  • Önskas minimal ljusförlust, välj Käsemann HTC Polarisationsfilter
    HTC = High Transmission Circular