Jan Malmström

Jan Malmström gillar det enkla, avskalade porträttet! Och en stor del av sin inspiration hämtar Jan från att studera porträtt tagna av andra fotografer men också från filmfotografer och äldre målare.

De flesta människor som Jan Malmström porträtterar är offentliga personer. Skådespelare, TV-personligheter, författare m.fl. Människor som är välkända av den svenska befolkningen.

En gemensam nämnare, är att de inte har haft avsikten att söka sig till offentligheten, det har helt enkelt blivit en konsekvens av deras jobb och ser det själva som en biprodukt.

Utmaningen och målet är därför att fotografera dessa människor på nytt sätt. Bort från den offentliga bilden och istället lyfta fram det unika och naturliga hos personen.

För att nå detta, sker fotograferingarna oftast på tu man hand. Fotografen och personen. Det blir en slags intim, avslappnad sfär där båda parter hjälper till att skapa en bild. Ibland i en miljö eller situation som hjälper till att berätta en del av historien bakom personen.

Här ser du några av Jans fantastiska porträtt.

Se mer av Jan Malmström »De flesta av Jans fotograferingar sker hos kunden, utomhus eller i lokal, vilket gör att utrustningen måste vara enkel att transportera och sätta upp.

En stor fördel med Quadra, förutom styrkan, är möjligheten att dela upp utrustningen när den ska packas. Batteriet och generatorn packas var för sig. Lampkabeln kan lossas från lamphuvudet vilket underlättar vid transport.