Till bloggen

Vikten av att resa lätt som fotograf

8 juni, 2017 av

Jag är i huvudsak studiofotograf och tycker om att jobba med 100% kontrollerbart ljus. Men jag märker att marknaden allt oftare efterfrågar bilder ”on location”. Mer och mer händer det att jag ger mig ut till kund och fotograferar porträtt på plats. Det blir också allt vanligare att jag får ta mig en flygtur till vissa av mina kunder.
Självklart har fortfarande med mig kameran, men hur jag idag packar för att kunna resa kompakt har sedan en tid tillbaka förändrats. Min stil på fotografering ”kräver” fortfarande att jag har minst 1 kontrollerbar ljuskälla och ofta har jag med mig 2. Tidigare har jag rest med några kamerablixtar som jag kan sätta på stativ och trigga via radiosändare/mottagare.

Numera har jag med mig en kompakt lösning som ger mig otroligt mycket mer flexibilitet. Där mina kamerablixtar tidigare begränsat mig har min nya lösning numera gett mig full frihet.

Med Elinchroms kompakta och lättviktiga aggregat ELB 400 så har livet som fotograf blivit lättare både rent fysiskt och i mitt sätt att jobba med ljus. Ännu smidigare blir det tillsammans med Elinchroms HS-teknik (denna teknik återkommer jag till i ett senare blogginlägg).

Nå, varför har aggregatet ELB 400 gjort livet lättare då? Jo några riktigt bra egenskaper. Självklart landar vi direkt på den fysiska vikten.

Att aggregatet inkl sitt Li-Ion batteri endast väger 2kg och har ett av världens lättaste blixthuvud på ca 250g gör kitet, med sina väl utnyttjade 424Ws till det lättaste i sin klass.

 

Jag vet att det finns andra blixtar på marknaden som har en något lägre vikt men då med ca halva ljusstyrkan ut. Det fungerar inte för mig när jag inte riktigt vet vad för okontrollerat ljus jag kommer möta.

Nåja… detta om vikten… Det är ju lätt att räkna ut att låg vikt gör en resa lättare… Men något som har haft stor betydelse för mig när jag reser är det faktum att blixtaggregatet är så otroligt lätt att packa ner i min fotoryggsäck utan att jag behöver göra avkall på kamerautrustning.

För ett tag sedan gjorde jag ett uppdrag i Stavanger och behövde flyga dit. Jag la mina ”oömma” prylar i incheckade bagaget men blixten med batteri tog jag med i handbagaget eftersom batterier inte får checkas in. Min kamerautrustning och min dator vill jag ha i handbagaget och tack vare en blixt som går att dela upp på ett bra sätt så kan jag lägga batteri, generator och blixthuvud i fack i min ryggsäck. Det gör att jag inte tar upp stora fack i min ryggsäck där jag behöver ha optik eller annat mer skrymmande.

Bara en sådan sak som att batteriet inte sitter i, utan utanpå generatorn gör att när jag delar upp dessa så tar varje enskild del rent fysiskt mindre plats.

Som bonus ger det lilla blixthuvudet en setup som ger väldigt lite vikt längst upp på stativet. Det gör att jag inte behöver packa med mig några tunga belysningsstativ. Ibland kanske jag bara tar med mig en bom som jag ber någon hålla eller som jag kanske t.om. själv håller när jag vill bara superflexibel och flytta mig under samma fotografering.

Jag gillar också att blixten ger en utlysningsvinkel på ca 180 grader när man ljussätter utan reflektor. Det gör det lätt för mig att skapa ett ”allmänljus” genom att studsa ljuset i tak eller vägg utan att behöva ha med mig massa extra ljusformare. Dock tar jag oftast med mig ett paraply att slå ljuset i eller igenom.

Jag är lat av naturen… om något kan göra min vardag lättare och smidigare så tar jag tacksamt emot. Så länge jag inte behöver göra avkall på kvalitet.