Till bloggen

Växlande molnlighet – Inga problem för ELB 500 TTL!

20 juni, 2018 av

Fotografering av företagsporträtt on location innebär oftast varierande uppdrag för fotografen. Kort tid för förberedelse, motiv som inte alltid tycker om att stå framför kameran och växlande väder är några av de saker som fotografen har att förhålla sig till.

Här en kort berättelse om fotografens vardag av fotograf Jan Rönnlund.

Företagsporträtt utomhus

En tisdagskväll i juni hade vi uppdrag att fotografera företagsporträtt utomhus. Uppdragsgivaren hade valt ort, Näsby Slott i Täby, och efter lite rekognosering hittade vi lämplig plats för fotograferingen. En allé av buskar och träd som leder upp mot slottet.

Vi plockade fram utrustningen och hade 10 minuter på oss för förberedelser innan kunderna skulle dyka upp. Ljuset var svårbemästrat med mycket moln blandat med sol men vi hittade lämpliga manuella inställningar på kamera och blixt.

Kunderna dök och vi hade 45 minuter på oss för fotograferingen. Mitt under fotograferingen ändrades plötsligt ljusförhållanden helt genom att molnen skingrades och solen lyste med full styrka.

Tiden var för knapp för manuell ljusmätning vilket gjorde att jag slog om ELB 500 TTL till TTL-automatik.

Jan_Ronnback_2

Jag gjorde en liten kompensering för den starka solen och fotograferingen bara flöt på. Vilka suveräna bilder det blev och kunderna ville ha variation så det blev både uppställda bilder och bilder med motivet i rörelse.

Jan_Ronnback_en

VD’n ville ha bilder när hon kom gående längs allén och alla bilder satt direkt med TTL-automatiken.

Väl hemma efter uppdraget var efterbearbetningen enkel och dagen efter levererades bilderna enligt kundens önskemål.
Kunden var mycket nöjd och jobbet gav oss flera nya uppdrag som bonus.
Elinchrom ELB 500 TTL har visat sig vara en mycket lättanvänd blixt, både i manuellt läge och med TTL, och har kraft nog för att ge fotografen fria händer att ljussätta motivet under alla ljusförhållanden.

Rönnlunds Foto består av Jan Rönnlund och Lotta Eriksson som jobbar tillsammans på de flesta fotograferingar.
Deras arbetsdagar består av allt från bröllop till reklamfotograferingar och uppdragen tar dem över hela Sverige.

Jan och Lotta arbetar ofta i varierande miljö både inomhus och utomhus vilket gör att de satsat på batteridrivna blixtar från Elinchrom. Med kombinationen ELB 1200 och ELB 500 TTL har de blixtar som är starka nog att skapa snygga ljussättningar i alla väderförhållanden och som ger snabbhet att klara de mest krävande omständigheter under tidspress.

Följ Rönnlunds Foto!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook