Till bloggen

Superstudio i kompakt storlek

6 augusti, 2020 av

På relativt liten yta har Janne och Lotta på Rönnlunds Foto skapat en fantastisk fotostudio anpassad för porträtt- och familjefotografering. Genom en rad smarta lösningar känns den välutrustade studion rymlig trots begränsad storlek. Vi tittar närmare på hur de byggt upp sin fotoateljén.

FÖRBEREDELSE OCH MÅLNING

För att undvika eventuella färgstick målas taket vitt och väggarna neutralt gråa. Detta ger också hög kontroll över ljusflödet under fotograferingarna.

ronnlunds-foto-studio-011

BAKGRUNDSUPPHÄNGNING

Vidden på studion passar perfekt för bakgrunder upp till bredd 2,75 m. Här gör Janne och Lotta flera smarta val. För att slippa tunga byten av bakgrundspappersrullar väljer de att använda vinylbakgrunder som är mer slitstarka och enkelt kan rengöras/torkas av mellan fotograferingar. Vinylbakgrunder i tre nyanser hängs upp vilket ger möjlighet att snabbt kunna variera bilderna under fotografering.

Colorama-RollEasy

Vinylbakgrunderna placeras i taket och valet av upphängning blir Colorama RollEasy, ett system anpassat för tyngre fotobakgrunder.

ronnlunds-foto-studio-015

Colorama RollEasy kan monteras i tak eller vägg och kan stegvis anpassas efter det antal bakgrundsrullar man behöver.
Konstruktionen är mycket robust och ned-upprullning görs med vev, likt en terassmarkis.

ronnlunds-foto-studio-014

Utrymmet bakom bakgrunderna utnyttjas effektivt och blir en plats för rekvisita och studiotillbehör.

ronnlunds-foto-studio-017

PLACERING AV STUDIOBLIXTAR

När ytan är begränsad är det klokt att hålla golvet så rent som möjlig från skrymmande föremål. Har man högt till tak kan man använda taksystem för blixtarna. Är inte det möjligt får man vara lite mer uppfinningsrik om man vill undvika golvstativ.

I Rönnlunds ateljé kombinerade Janne och Lotta olika väggupphängningar för maximal funktionalitet.

ronnlunds-foto-studio-016

För att kunna placera de stora softboxarna Litemotiv Indirecta så nära bakgrundsvinylerna som möjligt monteras två Avenger F809, vinklade väggfästen, på både höger och vänster sida.
Ljusplaceringen blir perfekt för kantljus och sidoljus av modellerna.

Ronnlunds-Fotostudio-02

För huvudljus och effektljus används Manfrotto ledade väggarmar vilka placeras så nära tak som möjligt.

ronnlunds-foto-studio-018

Genom att använda Elinchrom batteriblixtar, ELB 500 TTL och ELB 1200, kan bomarmarna användas i sin fulla längd tack vare lamphuvudenas låga vikt. Bägge blixtarna kan drivas direkt från vägguttag när de används i studion så att de alltid står redo för uppdrag utanför studion.

Ronnlunds-Fotostudio-03

FOTOGRAFERING OCH FLÖDESSCHEMA

Janne och Lotta har noga tänkt igenom varje detalj för att göra fotograferingen enkel, störningsfri och professionell. Fotograferingen sker tethered, med direktfångst till datorn. Det ger stora fördelar genom att de under fotografering ser bilden på datorns bildskärm vilket gör bedömning av bilden enkel och kunden kan ta del av resultatet så att mindre anpassningar kan göras vid behov om så önskas.

Datorn är placerad på Tether Tools Aero datorbord med ett rullstativ.
En favorit bland Elinchroms ljusformare är Litemotiv 120cm som även den är placerad på rullstativ vilket förenklar snabba justeringar av ljusets position (denna softbox är för djup för att ha fast monterad på väggstativ).

ronnlunds-foto-studio-019

ELINCHROM STUDIO

Genom att trådlöst koppla samtliga studioblixtar till datorn via Elinchrom Bridge och programmet Elinchrom Studio får Janne och Lotta flera fördelar. De kan namnge varje blixts placering i Elinchrom Studio vilket underlättar finjusteringen av blixtarnas uteffekt under fotografering.

ronnlunds-foto-studio-004

Dessutom kan olika fotosessioner sparas så att att de snabbt och enkelt kan återskapa ljussättningar. Perfekt när en återkommande kund kommer in ett år efter första fotografering och vill fylla på väggens familjeporträtt med fler bilder av samma stil.

ronnlunds-foto-studio-005

Rönnlunds Foto består av Jan Rönnlund och Lotta Eriksson som jobbar tillsammans i studion och on location.
Deras arbetsdagar består av allt från bröllop till reklamfotograferingar och uppdragen tar dem över hela Sverige.

Jan och Lotta arbetar ofta i varierande miljö både inomhus och utomhus vilket gör att de satsat på batteridrivna blixtar från Elinchrom. Med kombinationen ELB 1200 och ELB 500 TTL har de blixtar som är starka nog att skapa snygga ljussättningar i alla väderförhållanden och som ger snabbhet att klara de mest krävande omständigheter under tidspress.

Följ Rönnlunds Foto!

Instagram
hemsida
facebook

Utrustning i rönnlunds fotostudio