Bra att veta när du ska välja studioblixt

För att göra ditt förstagångsköp av studioblixt lite enklare har vi satt samman några punkter att fundera på innan du investerar.
Du är också varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor. Du når oss alltid på info@aifo.se.


 

Börja med att se hur andra gör!

Ett bra sätt att lära sig något nytt är att titta på hur andra gör och sedan välja ut det som man tycker är bra.
Vi har producerat ett flertal videos där vi presenterar produkter och visar hur de kan användas.

Du hittar våra filmer här »

Här finns en ljussättningsguide »

Elinchrom Light School Basic

Hur starka blixtar behövs?

Ofta kan prisskillnaden vara relativt liten mellan blixtar med olika max uteffekt i en modellserie men kom ihåg att starkare inte alltid är bättre. Välj en blixt som har ett effektområde som är anpassat till den typ av motiv som du i huvudsak fotograferar.
Ansiktsporträtt behöver liten uteffekt p.g.a. motivets storlek, relativt stor objektivbländare (ofta önskas kort skärpedjup vid porträttfoto) och att man gärna placerar ljuskällan nära motivet. Styrka inställd på 20-50Ws per lamphuvud är oftast tillräckligt för detta.
Produktfotografering kräver generellt mer ljus eftersom man oftast vill ha ett stort skärpedjup = liten bländare på objektivet. Detta kräver mer ljus från blixten. Ska man t.ex. fotografera en soffa kan det behövas ca 400-500Ws från varje blixt.
För porträttfotografering och grupper upp till 4-6 personer fungerar blixtar med maxstyrka på 200-250Ws bäst. Ska man fotografera t.ex. ett fotbollslag väljer man en blixt med styrka 500Ws eller starkare.

Räcker ett To Go Set med två blixtar?

De flesta Elinchrom blixtset innehåller två st blixtar vilket räcker mycket långt. En ljuskälla används som huvudljus och den andra som fyllnadsljus eller liknande.

Det är viktigare att välja blixtmodell av bra kvalitet än att välja ett set som innehåller många blixtar av sämre kvalitet.
Elinchrom blixtar håller högsta kvalitet vad det gäller säkerhet, konstruktion och ljusstabilitet (jämn exponering och färgtemperatur över långa bildserier).

Vårt råd är att börja med en till två blixtar och därefter successivt komplettera med fler ljuskällor.

Elinchrom 2020

Finns alla tillbehör jag behöver?

För att kunna utveckla din fotografering ska du välja ett blixtsystem som har ett stort urval av blixtmodeller, ljusformare och övriga tillbehör.

Elinchrom har blixtmodeller anpassade efter olika nivåer och typer av fotografering samt ett av marknadens absolut största tillbehörsprogram av ljusformare.

Välj rätt blixtmodell

Elinchrom har flera modellserier anpassade för olika användningsområden.

Förutom styrkan på blixten är det viktigt att välja en blixtmodell anpassad för hur mycket man fotograferar. Det är stor skillnad mellan en studioblixt för hobbybruk och en som ska användas yrkesmässigt.
Skillnaden ligger i att en blixt för yrkesbruk är designad för att klara hög, intensiv belastning under långa arbetsdagar. Alla komponenter som blixtrör, kondensatorer, kylsystem, mekanisk konstruktion är dimensionerade för detta vilket naturligtvis inte krävs av en studioblixt för hobbybruk.

Elinchrom har delat in sina blixtar i olika modellserier:

 

Starters  Blixtar designade för dig som vill börja fotografera med studioblixt. Även utmärkta blixtar för det lilla företaget som periodvis behöver skapa eget bildmaterial. Lågt pris i kombination med hög kvalitet.
Pro TTL Mycket mångsidiga blixtar avsedda för yrkesbruk samtidigt som det enkla handhavandet gör att de passar alla nivåer av fotografer. TTL ger automatisk rätt exponering från första bild och HSS frihet att fritt välja kamerans slutartid ned till 1/8000 sekund.
Pro  Exklusiva blixtar med prestanda och funktion anpassade för högsta krav. Passar för högt produktionstempo under långa tidsperioder och fotograferingar som kräver supersnabb uppladdningstid, korta brinntider, specialfunktioner m.m.

Inne eller ute?

Har du egen studio? Vill du i huvudsak fotografera utomhus? Ska utrustningen plockas upp och ned vid varje fotografering? Tänk igenom hur och var du ska fotografera och välj blixt som bäst passar för detta.

 • Om du inte har en yta där blixtarna kan stå uppställda mellan fotografering är det viktigt att välja utrustning med kompakt storlek och som är lätt att plocka upp och ned. Paraplyer och Rotalux softboxar är ljusformare som är mycket enkla att hantera.
 • Kommer du ofta ta med utrustningen till annan lokal? Låg vikt och robust konstruktion som tål transport är då viktigt.
 • Fotograferar du mest utomhus? Välj en batteridriven studioblixt som är byggd för de krav som krävs för utomhusmiljö.

Använda kamerablixten tillsammans med studioblixt

Elinchrom har en avancerad variant av slavcell, Eye-Cell, som gör att studioblixten kan tändas från din kamerablixt. Detta kräver att kamerablixten är kopplad till kameran. Om du vill utlösa både studioblixtar och kamerablixt via Skyport fjärrstyrning är också detta möjligt. I Skyport systemet finns en universal mottagare som kan kopplas till de flesta blixtar.

Varför välja Elinchrom

Det finns en rad blixtmärken på marknaden med varierat utbud, kvalitet och prisnivå.
Elinchrom har tillverkat blixtar sedan 1963 och har idag marknadens mest kompletta utbud av blixtmodeller med tillbehör till en mycket attraktiv prisnivå.

 • Konstruktion och säkerhet — En uppladdad studioblixt innehåller extremt hög laddspänning och kan vara direkt farlig att använda om konstruktionen inte är tillförlitlig. Elinchrom har lång erfarenhet av att tillverka och designa studioblixtar och ställer högsta krav på materialval.
 • Stabilitet — En av de största anledningarna till att använda studioblixt är att få kontroll över ljuset. En blixt som vid en serie av 10 bilder ger varierat exponeringsresultat och färgtemperatur (mycket vanligt hos mindre välrenommerade fabrikat) är inte att lita på och gör att du snabbt kommer att tröttna på blixten och i värsta fall få ett dåligt rykte som fotograf med tappade kunder som resultat.
 • Pålitlighet — Elinchrom har mycket lång livslängd på samtliga produkter och leder utvecklingen av nya innovationer.
 • Service — Vi tror på försklassig service. Elinchrom har en väl utbyggd serviceorganisation runt hela världen. Reservdelar och service är en självklar del av vår organisation och vi lagerför blixtrör samt reservdelar till samtliga modeller. Aifo AB har ett utbyggt återförsäljarnät i Sverige, Norge och Danmark vilket gör att du ofta kan köpa och få support lokalt.
 • Hyra — Vi erbjuder möjlighet att hyra blixtar och ljusformare. Det innebär att du kan hyra olika blixtar innan köp eller hyra in extra blixt och ljusformare om du endast behöver dem under en kort period.

Kort ordlista

Här liten förklaring av ord och specifikationer som ofta nämns i samband med studioblixtar.

 • Effektomfång — En studioblixt kan regleras upp och ned i styrka utan att färgtemperatur påverkas. Elinchroms studioblixtar kan reglera över 5 till 8 bländarsteg, beroende på modell, med 1/10 bländarsteg precision.
 • Stabilitet — Vad som bl.a. skiljer ett bra studioblixtmärke från ett sämre är förmågan att leverera blixtljus som inte avviker i exponering eller färgtemperatur över långa bildserier oavsett inställd effekt.
 • Laddningstid — Den tid det tar för blixten att ladda upp mellan exponeringar.
 • Brinntid — Den tid mellan blixtröret tänds tills det slocknat. Vid fotografering med studioblixt är det brinntiden som avgör hur skarpt ett motiv i rörelse kan återges.
 • Inställningsljus — Elinchrom studioblixtar har både en lampa och ett blixtrör. Lampan, inställningsljuset, lyser innan exponering för att underlätta ljussättning.
 • Slavcell — På Elinchrom studioblixtar sitter en liten ljuskänslig fotocell som löser ut blixten när annan blixt tänds. Elinchrom har en avancerad variant av fotocell som kallas för Eye-Cell som kan användas för att använda studioblixten som slavblixt till vanliga kamerablixt. Eftersom alla kamerablixtar sänder ut ett antal förblixtar innan exponering, krävs funktionen Eye-Cell för att studioblixten ska ignorera förblixtarna och utlösa först vid exponering.
 • HS (High Sync) — Normalt kan kameror endast använda slutartider som ligger inom kamerans begränsningar av synktid. Detta innebär att om en för kort slutartid används kommer en del av bilden skuggas av kamerans ridåslutare. Vanligt är att systemkameror har som kortaste synktid runt ca 1/200 - 1/250 sek.
  Med funktionen High Sync (HS) är det möjligt att använda slutartider ned till 1/8000 sek utan att exponeringen förändras nämnvärt över bildytan. För att erhålla Hi Sync behövs dels en studioblixt som har lång brinntid samt en kameratrigger dedikerad för den kamera som används. Mer om Hi Sync »
 • HSS (High Speed Sync) — Hight Speed Sync är en annan teknik som precis som HS gör att slutartider kortare än kamerans ordinarie synktider kan användas utan att slutarridån framträder på bilden. För denna teknik behövs en studioblixt med HSS funktion samt dedikerad kameratrigger. Mer om High Speed Sync »
 • TTL — Förkortningen står för "Through-The-Lens" och betyder att ljusmätningen sker genom kamerans objektiv. Detta innebär att när man fotografera med studioblixt som har funktionen TTL så är det kamerans ljusmätning som styr blixtens uteffekt. För denna funktion krävs att kameran är försedd med en blixtfjärrstyrning som kan kommunicera mellan kamera och blixt.