Seriebildstagning med Quadra

En funktion på Elinchrom studioblixtar är möjligheten att "seriekoppla" flera blixtar så att seriebildstagning blir möjlig i kamerahastigheter på 10 bilder per sekund eller mer!

Quadra - Hammarbybacken 07:48

Tack vare mjukvaran Skyport för PC och Mac och Skyport USB Module så kan Elinchrom studioblixtar styras och ställas in för ett flertal olika funktioner. T.ex. blixtfördröjning (flash delay), flash sequence (seriekoppling) m.m.

Tillsammans med Fredrik Schenholm och skidåkaren Peter Nilsson åkte vi till Hammarbybacken i Stockholm för att testa hur man kan ta seriebilder med fyra st Elinchrom Quadra RX Hybrid.

 

Efter att transporterat utrustningen till fots upp till toppen av Hammarbybacken, Fredrik sa att det bara var 85 meter (fallhöjd visade det sig), så var vi tacksamma att fyra Quadror med lamphuvuden och Li-Ion batterier tillsammans väger under 10 kg.

Väl uppe på toppen träffar vi skidartisten Peter Nilsson som hittat ett bra ställe för fotografering. Blixtarna placeras ut i miljön och med hjälp av en bärbar Mac med Skyport USB samt programmet Skyport, ställs Quadrorna in för seriefotograferingen.

Quadra Sequence Med en bildhastighet av fyra bilder under en halv sekund, avfyrar Fredrik kameran när Peter susar förbi.

 

 

Det går snabbt att ställa in de fyra blixtarna för seriebildstagning med kamera.

Fredrik gör sig redo och Peter tar fart.

 

 

Tack vare funktion "Sequence" på Elinchrom får Fredrik inte bara en bild utan kan välja mellan fyra bilder (fler än fyra blixtar kunde självklart ha använts om inte personalen på Aifo tyckt att det blev jobbigt att bära de futtiga 85 metrarna i fallhöjd).

Skyport ”Flash Sequence” öppnar inte bara möjligheter till ren seriebildstagning. Givetvis kan flera blixtar utlösas samtidigt, vilket kan ge många olika ljussättningar i samma bildsekvens. Det är bara fantasin som sätter gränsen till vad Elinchrom, tillsammans med mjukvaran Skyport kan göra.
Flash Sequence, Flash Delay m.m. finns även inbyggt i D-Lite RX ONE och andra Elinchrom.

Vi tackar Fredrik och Peter för en suverän start på dagen!

Foto: Fredrik Schenholm
Skidor: Peter Nilsson