Till bloggen

Ett, Två, Tre – Så blev man SM-vinnare!

18 augusti, 2017 av

Förra året (2016) tävlade jag för andra gången i mitt liv i fotosammanhang. Jag tycker själv att det är konstigt att tävla i något som är lite ”godtyckligt” men våren 2016 gick jag faktiskt en kurs i att bli internationell jurymedlem för bildbedömning med inriktning på porträtt.
Det var otroligt intressant och man ser bilder på nytt sätt när man lär sig tänka som en ”jurymedlem”.

Det hela startade faktiskt 2014 när jag tänkte att ”Ja… jag kan ju faktiskt testa och se om man är någe’ bra…” Och skall man testa, så varför inte ställa upp i SM i porträttfoto!
Det är ju ändå människor som är mitt huvudsakliga objekt när jag fotograferar.

Sagt och gjort, jag tittade igenom lite bilder och bestämde mig för att tävla med en bild som var en kombo av 2 bilder. En cityscape-bild från Seattle som jag tagit något halvår innan och en bild på en musiker (fotograferad i min studio) som jobbar mycket med filmmusik. Jag var ute efter att skapa lite dramatik i bilden och tyckte att bilden från Seattle skulle passa utmärkt som bakgrund.

Sagt och gjort. Jag lämnade in bilden mest för att se hur juryn skulle reagera på en bild som var ihopsatt av 2 andra bilder. Jag tänkte att det skulle bli en snackis och jag skulle få försvara den moderna bilden i form av digital bildhantering och ”mulitexponering”.

Det blev inte som planerat. Jag vann brons i porträttkategorin!

Jag lämnade in 3-4 bilder till och har för mig att resterande fick hedersomnämnande så ja… Man kan väl säga att för att vara första gången jag tävlade så gick det ganska bra.

2015 hade jag ingen möjlighet att vara på plats när SM skulle gå av stapeln. Även om man rent fysiskt inte behöver vara på plats för att tävla är det ändå så otroligt intressant att höra och se juryns reaktioner på de bilder som tävlar så jag hoppade över det året.

Däremot 2016 bestämde jag mig i sista stund att ställa upp. Jag kollade igenom bilder jag hade och tyckte mig kunna tävla med hela 6 st bidrag (vilket är max man får lämna in).
Ett av dessa bidrag gjorde mig till SM-vinnare i kategori ”Porträtt” 2016!

I detta blogginlägg tänker jag berätta lite hur jag gjorde bilden. Jag fick nämligen ett mejl här om dagen (augusti 2017) med frågor om hur jag hade gjort den vinnande bilden.
Mejlet avslutades dessutom med en något makabert fin komplimang. Det stod något i stil med ”Om jag lär mig ta sådana bilder kan jag dö lycklig”.

Ja… det är ju enligt mig inte så svårt… Så här gör man…

Eller… ja… vi tar denna fotosession från början.

Jag hade fotograferat lite blandade bilder med en modell som heter Nina Sjölin. Henne har jag fått förmånen att jobba med några gånger och vi tog lite bilder för att utöka våra portfolios. Det ger mig också möjligheter att testa nya ljusformare eller nya sätt att göra en ljussetup på.
När vi var klara med fotograferingen så visade det sig att Ninas skjuts, som skulle hämta henne vid min studio, var lite sen så vi fick lite tid över. När Nina tog på sig sin ytterrock för att gå ut och vänta, bestämde vi hastigt och lustigt att vi skulle ta några bilder med ytterrocken på.

Sagt och gjort. Jag ställde om och mätte upp ljuset, sen var det; Ett, Två, Tre – så blev man SM-vinnare! Ja, faktiskt. Det var så det gick till!

    1. Jag tog först en bild på mitt lilla gråkort för att kunna ställa vitbalans.
    2. Därefter en ”rakt upp och ner” testbild på modellen så jag kunde se hur ljuset föll
    3. Sedan kom bilden som gav mig SM-guld i kategori ”Porträtt”!

Tre bildrutor var alltså allt som behövdes för att vinna SM-guld i kategorin ”Porträtt”.  Ett, Två, Tre, så va saken biff! 😉

Självklart la jag lite tid i Photoshop för att redigera upp bilden något och lägga på ”min touch”. Jag uppskattar att bildredigeringen tog ca 10-15 min.

Ibland är de spontana infallen man får bra att följa. Vi tog några lite tightare bilder, efter de 3 första bildrutorna, och här om dagen gick jag igenom dem för att svara med lite bildreferenser på mejlet jag fått om vinnarbilden och hittade en ny favorit, så här 1,5 år efter…

Jag fotograferade med ”direktfångst” rakt in i datorn så jag kunde se att detaljer i det mörka rocktyget kom fram ordentligt och när jag gör det så lägger jag på en liten preliminär stil på bilden. Drar lite i färgmättnad och kontrast och sådant. (Se justeringen gjord i trippelbilden här ovan).
Då får jag direkt en känsla för att bilden håller för hur mina tankar kring det färdiga resultatet skall bli. Denna arbetsmodell har blivit ovärderligt för mig när jag fotograferar denna typ av bilder.

Så här såg min setup ut:

  • 1st Elinchrom ELC1000
  • 1st Elinchrom LiteMotiv 120
  • 1st Lastolite Skylite Rapid 1x2m, vit yta

Lika enkelt som Ett, Två, Tre…

2017 års tävling går av stapeln i Lund den 30:e sept på Grand Hotell.
Vi får se om jag kan försvara titeln då, för ja… nog skall jag tävla allt… 😉

Mer info om Porträtt SM kan du hitta här: Klick!

Ha de gött!
/John