Till bloggen

Test Miops Trigger

1 februari, 2018 av

Nyligen testade jag Miops Smart Trigger och Miops Mobile Remote. Två riktigt spännande produkter som öppnar upp en hel rad möjligheter att trigga samt fjärrstyra kameran! Nedan följer kort beskrivning av de två produkterna.

Miops Smart Trigger

MIOPS Smart har tre inbyggda sensorer, Ljus, Ljud och Laser. Med hjälp av sensorerna kan MIOPS Smart upptäcka olika händelseförlopp som t.ex. blixtar och åska, fyrverkeri, vattensplash eller när en laserstråle bryts av människa eller djur

Alla funktioner styrs via en app i smartphone och du kan även ställa in avancerad Time-Laps, ta HDR bilder samt kombinera olika funktioner.

  • Kameratrigger
  • Ljudsensor
  • Blixtsensor  *
  • Lasersensor *
  • Port för extern sensor *

* Funktioner unika för Miops Smart Trigger

Miops Mobile Remote

MIOPS Mobile Remote är en fjärrstyrning som använder din smartphone för att ge avancerad kontroll och smarta funktioner till din kamera.
Mobile Remote kopplas till kamerans fjärrstyrningskontakt och kommunicerar via Bluetooth till din smartphone.

Mobile Remote har till skillnad från Miops Smart trigger inga egna sensorer utan använder sensorerna i din smartphone.

  • Kamera Trigger * (self timer mm)
  • Ljudsensor
  • Rörelsesensor *
  • Vibration *
  • GPS *

* Funktioner unika för Miops Mobile Remote

Produkterna har en del funktioner som överlappar varandra men de har även sina unika finesser.

Miops Smart kan triggas av Laser (tillsammans med en laserpekare) och Blixt. Miops Mobile reagerar på Vibration, Rörelse och GPS Sensorer samt har även utökad funktion för olika typer av fjärrutlösning m.m.

Vilken man skall välja beror lite på vad man vill göra men jag tycker att appen till Mobile Remote är otroligt välgjord, snygg och tydlig samt lätt att jobba med.
Personligen tycker jag den är värd att införskaffa, om inte bara som avancerad fjärrutlösare till kameran.

Miops Smart är perfekt för ”dropp” samt annan actionfotografering som blixt och lite mer avancerade setups där man använder laser eller t.o.m. kopplar in annan sensor.
Smart är också byggd för att tåla lite tuffare förhållanden som väder och vind. Man behöver inte vara rädd att det skvätter vatten på den.

Båda enheterna kopplas med en sladd (Miops har sladdar för i stort sett alla kameror) till kameran/blixten. Miops Smart vill man ofta kunna placera en bit från kameran/blixten, det går lätta att lösa genom förlängningskablar (2.5mm stereo förlängninsladd). Mobile Remote har inga sensorer så den kan med fördel sitta kvar på kameran/blixten.

Miops Mobile App

Jag var själv nyfiken på bägge produkterna men framförallt ville jag testa dem tillsammans med Elinchrom Hi-Sync för att se hur bra det gick att frysa rörelse med hjälp av kamerans slutartid.

För att göra det satte jag upp en test för ”splash” fotografering där jag kastade ner frukt i ett litet akvarium med vatten.
Vid denna typen av fotografering finns det två utmaningar. Den första är att frysa själva rörelsen när frukten träffar vattnet, den andra att trigga kameran i precis rätt ögonblick.
Tanken var att använda snabb slutartid (Elinchrom Hi-Sync) för att frysa rörelsen och testa de två olika versionerna av Miops för att få till tajmingen.

Så här såg det ut när jag testade

SETUP

3st Elinchrom Hi-Sync ljuskällor, ELB 1200, ELB 400 och D-lite RX 4

Utmaningen för denna typen av fotografering är att frysa rörelsen och tajmingen när kameran skall ta bilden.

Miops hjälpte mig med tajmingen medans kamerans slutartid frös rörelsen.

Bild #1 | Jag började med att testa laserfunktionen på Miops Smart. Det funkade väldigt bra förutom att triggningen av blixt från kameran har en fördröjning som gör att lasern måste placeras en bra bit ovanför vattenytan för att den överhuvudtaget ska kunna fånga frukterna innan de nått botten.

Bild #2 | Det visade sig att enklast sättet att få till tajmingen med laser var att man triggar blixtarna istället för kameran (kameran i Bulb läge). Det betyder att man måste fota i ett mörkt rum och använda blixtar som har väldigt kort brinntid.

Bild #3 | Eftersom jag ville använda Elinchrom Hi-Sync, så testade jag även att sköta tajmningen manuellt med Miops Mobile Remote’s  timer funktion. Jag satte helt enkelt en timer på 2 sekunder och släppte frukten precis när Miops Mobile triggade kameran, vilket visade sig ge en nära perfekt tajming.

Bild #1

Miops Smart trigger löser ut kameran med laser sensorn

Bild #2

Miops Smart Trigger utlöser blixtarna med laser sensorn

Bild #3

Miops Mobile triggar kameran via en 2 sekunders timer

Miops+Speedlights

Jag testade även lite snabbt att använda Miops Mobile Remote tillsammans med två Phottix speedlights, använde ljudsensorn (mobilens mikrofon) att trigga blixtarna. Funkade också väldigt bra, här så var jag tvungen att släcka ner så det blev helt mörkt för att kunna frysa rörelsen med speedlightens brinntid.

Miops Mobile Remote triggar speedlights med ljudsensorn på mobilen

Jag tycker båda Miops modellerna funkade riktigt bra. Det finns verkligen många scenarion och möjligheter med bägge modellerna.
För mitt scenario funkade timer funktionen lättast men med lasern så kan man få ett mer konsekvent resultat. Speciellt om den används tillsammans med en lösning där man kan säkerställa att frukten alltid släpps från samma position som t.ex. genom att använda ett rör.

Hoppas ni fått lite egna ideer hur själva skulle kunna använda Miops!

Paul Lindqvist

Fotograf Paul Lindqvist tar lätt till sig ny teknik och har förmågan att använda den för att nå fantastiska bildresultat.
Oavsett om det är en maträtt eller ett företagsporträtt som ska avbildas så tillför Paul motivet det lilla extra som höjer bilden utöver det vanliga.

Följ Paul på sociala medier!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook