Till bloggen

Studiofotografering bland molnen

8 juni, 2017 av

Franska action- och äventyrsfotografen Tristan Shu tog med Elinchroms nya batteriblixt ELB 1200 till Turkiet för en helt unik plåtning. Under en vecka flyttade Tristan och hans team upp bland molnen för en actionfotografering som först verkat omöjlig. Läs om hur Tristan skärmflygandes, lyckades fotografera en fallande basejumper med studioblixt.

Det var som att öppna Pandoras ask, ju mer vi fotograferade, desto fler idéer fick vi”. Så beskriver Tristan Shu hur det var när han började kombinera fotografering med skärmflygning.

Att tajma utrustning, team och väderförhållande kan vara svårt nog på marken. Att göra det från luften verkar rent ut sagt omöjligt. Ändå fick Tristan och hans team alla bitar att falla plats.  Dessutom med fantastiska bilder som resultat!

Inriktad på actionfotografering fotar Tristan allt från skidåkning, paragliding, cykling och rally. Trots sina redan komplicerade fotograferingar bestämde han sig ändå för att ta sitt fotograferande ett steg längre.

Tristan har turen att vara omgiven av ett team vänner som ständigt pushar honom att utvecklas kreativt och gjorde projektet ”Into the void” möjligt.
Det var också tack vare tillgång till bättre utrustning som idé också kunde bli verklighet. ”ELB 1200 öppnade upp det omöjliga inom äventyrsfotografering. Med ELB 1200 kunde vi skapa en anmärkningsvärd fotostudio utomhus!”.

För en fotografering som denna krävdes perfekt synkronisering inom teamet och extremt noga förberedelse samt lite tur. Efter några försök lyckades Tristan och hans team fånga den perfekta bilden.

Hela veckan tyckte jag att vi behövde mer tid att förbereda. När jag tryckte av kommer jag ihåg att jag tänkte att Guillaume Galvani (den modige basejumpern) till och med var för nära, men det visade sig vara perfekt”.

Varför var ELB 1200 perfekt för det här projektet?

Så många element behövde fungera tillsammans vid rätt tidpunkt och på rätt plats. Du behöver ett pålitligt blixtsystem som har kapacitet och kraft för att ge otroliga bilder. Vi kan nu bokstavligen skapa vår egen fotostudio utomhus och experimentera med ljus som aldrig förr. ELB 1200 är skapad för att användas i mycket komplexa fotograferingar och har en fantastisk användarvänlighet”.

 

Flexibiliteten och tillförlitligheten i ELB 1200 tillåter Tristan att fokusera på andra delar av plåtningen, något som är avgörande i krävande och svåra projekt.

ELB 1200 är mycket robust och tillförlitlig, egenskaper som jag alltid uppskattat hos Elinchrom. Blixten är mycket flexibel och enkel att använda vilket gör att du helt kan koncentrera dig på andra delar i fotograferingen för att säkerställa att uppdraget blir en succé.”

ELB 1200 är så enkel att använda att även fotografer som nyligen börjat fotografera med studioblixtar enkelt kan komma igång utan svårighet.

Stämningen vid start när alla visste exakt vad de skulle göra, minuterna innan vi började fotografera och det rådde fullständig tystnad samt det ögonblick då Guillaume flög förbi med en magnifik solnedgång i bakgrunden var ögonblick av ren magi.
Ett kort men samtidigt oändligt ögonblick, som om tiden stannat”.

Att fotografera en basejumper med studioblixt samtidigt som du själv svävar i luften kräver mängder av förberedelser, träning och skicklighet. Det är också långt ifrån riskfyllt men när man ser Tristans bilder och hör honom berätta om känslorna minuterna innan allt avgörs, då förstår man varför det var värt det.

 


Tristans fotoutrustning

Elinchrom ELB 1200 »

Transmitter Plus HS for Nikon »

High Performance Reflector 48° 26 cm »

ELB 1200 Hi-Sync To Go »


Om du inte redan sett den fantastiska videon av och med Tristan Shu så gör det nu!
Här kan du se vilka möjligheter kraften i ELB 1200 skapar för kreativa fotografer!