Till bloggen

Produktfotografering med Studio Cubelite

15 januari, 2019 av

Kunduppdrag Nordic Pack

Vi kontaktades av Nordic Pack som behövde hjälp med lösning för fotografering sina produkter inhouse.

Nordic Pack har tusentals artiklar i sitt sortiment och deras nuvarande sätt att arbeta gav dem inte den kvalité eller enhetlighet de önskade. De behövde snabbt en lösning som gav mycket bättre bildkvalitet samt jämnhet i produktion och som de kunde hantera själva.

Deras produkter består av många olika förpackningar, flaskor, burkar, dunkar m.m. Produkterna varierar i färg och opacitet som t.ex.  vita plastdunkar, färgade glasflaskor och transparenta plastbehållare.

Transparenta och vita produkter mot vit bakgrund är inte helt lätt att få till och oftast när vi yrkesfotografer fotograferar detta så friläggs produkterna i efterhand. Dessutom ljussätter vi specifikt för varje enskild produkt och typ av material.

För Nordic Pack var målet att ta fram en lösning och ljussättning som skulle funka med alla deras produkter men ändå hålla en bra kvalité utan att kräva något efterarbete. Här får man givetvis kompromissa eftersom Nordic Pack varken har kunskap eller tid att justera ljussättningen löpande.

De flesta av Nordic Pack’s produkter får plats på ett bord så vi plockade fram ett kit som bestod av följande produkter:

Montering av studio

Väl på plats insåg både kunden och jag att deras tidigare fotoutrymme inte räckte till. Det behövdes minst en yta på 4×3 m för att sätta upp studion. Det problem som ofta uppstår i för små utrymmen (även om man kan pressa in utrustningen i mindre utrymmen) är att ljuset studsar överallt och man förlorar riktning och kontroll på ljuset. En annan nackdel är att man kommer för nära produkten och måste använda kort brännvidd vilket ger bilderna distortion.
Som tur är så har Nordic Pack ett STORT lager vilket gjorde att de kunde skapa ett avgränsat utrymme att sätta upp all utrustning.

Arbetsflöde

Som jag nämnde tidigare var målet att få till en ”good enough”  ljussättning som passar alla deras produkter samt att få bilderna att se enhetliga ut. För att detta ska fungera behövare alla inställningar på kameran vara helt manuell. Slutartid, bländare, ISO, vitbalans och fokus.

Efter att jag satt upp en ljussättning som fungerade för alla produkter började vi gå igenom de saker som behöver vara oförändrade för att få enhetliga bilder vid varje tillfälle de ska fototgrafera sina produkter.

Jag mätte upp avstånd och gjorde märken där kamerastativet skall stå samt där produkterna skulle placeras (mitten på fotobordet). För denna typ av fotografering, oavsett nivå, är tethered ett måste. För Nordic Pack som inte hade någon tidigare erfarenhet av detta så passade Lightroom CC Classic bra. Det stödjer även deras Nikon kamera.

Så här satte jag upp inställningar i kamera samt i lightroom. Då ljussättningen är en kompromiss för att passa alla produkter så sparades sju olika presets i lightroom som de kan ladda innan de börjar fotografera en produkt.
Det är presets som har lättare exponeringsjusteringar samt en fast vitbalans. Detta för att göra det så enkelt som möjligt för kunden från att de trycker på knappen till att den kommer in i datorn och upp på deras hemsida.

Direkt ur kameran

Nöjd Kund

Efter två dagar av montering och utbildning så har Nordic Pack fått en komplett studio där det kunda fotografera sina produkter själva direkt in i datorn med olika presets.

Kunden jämför givetvis den nya studion mot sina gamla bilder och de var mer än nöjda!

Före & Efter

Personligen tycker jag det är superkul att jobba med kunder som Nordic Pack som ser vikten av att investera i både utrustning och utbildning för att få bilder av hög kvalitet samt en jämn bildproduktion över tid!

Fotograf Paul Lindqvist tar lätt till sig ny teknik och har förmågan att använda den för att nå fantastiska bildresultat.
Oavsett om det är en maträtt eller ett företagsporträtt som ska avbildas så tillför Paul motivet det lilla extra som höjer bilden utöver det vanliga.

Följ Paul på sociala medier!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook