Till bloggen

Ljusmätare

7 januari, 2019 av

Vad är en ljusmätare ?

En ljusmätare är som namnet antyder ett verktyg som mäter ljus.

Alla digitalkameror har inbyggd ljusmätare men det finns också handhållna ljusmätare.

Vad är det då för skillnad på den som du redan har i din kamera gentemot en handhållen ljusmätare ?

Första är att ljusmätaren i kameran bara kan mäta reflekterande ljus, d.v.s. ljuset som reflekteras från ditt motiv.

En handhållen ljusmätare kan mäta både reflekterande ljus samt även infallande ljus, d.v.s. det ljus som faktiskt faller på ditt motiv. En del handhållna mätare har även funktionen att mäta reflekterande ljus med så kallad spotmätning.

Kamerans ljusmätare kan inte heller synkas mot studioblixtar och mäta blixtljus.
Det ändamålet är förmodligen det som de flesta associerar en handhållen ljusmätare med.

18% grå?

En ljusmätare utgår från att ljuset den mäter kommer från en grå yta med 18% reflektion. Om vi konverterar det till sRGB är det 118,118,118 som färg i Photoshop.
Så vad betyder det i praktiken? I de flesta fall blir exponeringen rätt eftersom att vid de flesta fotograferingar ger motivet en genomsnittlig reflektion som ligger runt 18%.

Men det finns såklart undantag. T.ex. om vi exponerar himlen efter 18% grå en solig sommardag så blir hela scenen kraftigt underexponerad då den är betydligt ljusare än 18% grå.
Samma sak om vi exponerar ett svart objekt som 18% grå. Objektet kommer bli återges som grått samt omgivande, ljusare miljö kommer bli överexponerad.

I exemplet nedan så har jag på första exponeringen satt spotmätning på ägget. Nu berättar ljusmätaren vilka inställningar jag ska använda för att ägget skall bli exponerat som 18% grå vilket vi kan se renderar en ganska kraftigt underexponerad bild.
Bilden bredvid mäter jag det infallande ljuset på ägget och ställer in kameran efter det. Nu får vi en mer korrekt exponering för ägget då vara skall vara ljusare i scenen än 18% grå.

Spotmätning ägget exponeras som 18% grå
Infallande ljuset mäts som 18%

Behövs handhålen ljusmätare?

Så behöver man verkligen en handhållen ljusmätare nu när allt är digitalt och man kan se bilden direkt på kameran eller t.o.m. med på en bildskärm (om du fotar tethered till en dator)?

Finns många som argumenterar både för och emot.

Många tycker att en ljusmätare är överflödig (även för blixtljus) då man med digitalt kan ta testbilder och kika på histogram på kameran m.m.

Personligen så tycker jag att det är fortfarande är mycket viktigt med ljusmätare idag med det digitala mediumet som det var med det analoga.

För blixtljus så är det självklart för mig i alla fall då det är effektivare och mer precist än att titta på kamerans lcd eller på bildskärm.

Om man dessutom har tillgång till 1/10 precision, som vi har med Elinchroms blixtar, så är det ju trevligt att även kunna mäta upp det.

Kameras ljusmätare & handhållen ljusmätare

När använder Jag ljusmätare ?

Blixtljus

Ljusmätare är ett ovärdeligt verktyg vid ljussättning med blixtar. Inte bara för att få korrekt exponering utan även för att mäta upp olika kontrast ratios mellan flera blixtar. T.ex. mäta upp keylight så att det är 1 steg starkare än fill light o.s.v.

Istället för att gissa och ta testexponeringar så kan jag gå fram till motivet mäta ljuset som faktiskt faller på motivet och få korrekt exponering att utgå ifrån. Detta möjliggör också att man kan reproducera en ljussättning och få mer konsekvent arbetsflöde.

En annan funktion som en del ljusmätare har är att ange hur många % av det uppmätta ljuset som är blixtljus i förhållande till befintligt ljus. Detta är ju väldigt användbart när man vill balansera blixt och befintligt ljus.

Polariseringsfilter och ND filter ändrar exponeringen och det är inget kameran kompenserar för. Med handhållen ljusmätare kan jag lätt knappa in vilka filter jag använder och mätaren kompenserar automatiskt för det.

Sekonic har dessutom stöd för Elinchroms radiosystem så jag kan trigga mina blixtar samt justera styrkan trådlöst direkt från min ljusmätare!  Så om du har Elinchrom kan det definitivt vara värt att titta på Sekonic ljusmätare med Elinchrom radio modul. Sekonic L-478 och Sekonic L-858D.

Handhållen Sekonic ljusmätare

Fast/naturligtljus

Här tycker nog många att en handhållen ljusmätare inte alls behövs då kamerans inbyggda ljusmätare fungerar utmärkt och har olika program för olika situationer.

Det stämmer ofta men för mig så finns det situationer då kamerans inbyggda mätare inte fungerar lika bra som en rätt kalibrerad handhållen mätare.

Nedan följer de scenarion då jag hellre använder handhållen mätare istället för kamerans.

  • Precis spotmätning
  • Långa exponeringar (längre än 30 sekunder)
  • Timelapse
  • HDR
Användbar även för befintligt ljus

Kalibrerar ljusmätare

Om du investerar i en bra handhållen mätare så rekommendera jag verkligen att du kalibreraren den till din kamera.

Ljusmätaren visar rätt direkt ur kartongen men då ISO i dag inte är exakt jämförbar mellan olika sensorer/kameror så är det en god idé att kalibrera mätaren till din kamera för att få bästa resultat.

En annan fördel är att du kan få fram information om tonomfånget på din kameras sensor, d.v.s. du kan se på mätaren när din kamera kommer fräta ut låg/hög dagrar.

Hoppas du fått lite mer informationom vilka situationer en handhållen ljusmätare kan vara användbar!

Fotograf Paul Lindqvist tar lätt till sig ny teknik och har förmågan att använda den för att nå fantastiska bildresultat.
Oavsett om det är en maträtt eller ett företagsporträtt som ska avbildas så tillför Paul motivet det lilla extra som höjer bilden utöver det vanliga.

Följ Paul på sociala medier!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook