Till bloggen

LASTOLITE VINTAGE BAKGRUNDER – THERESE ASPLUND

25 november, 2020 av

Lastolite by Manfrotto har en serie hopfällbara fotobakgrunder som på kort tid blivit mycket populära genom sin tidlösa design och enkla hantering. Fotograf Therese Asplund visar några exempel på hur en skicklig porträttfotograf kan använda Lastolite Vintage i fotostudion.

AVSTÅND MELLAN MODELL OCH BAKGRUND

Lastolite Vintage tygbakgrunder har alla en tidlös design med olika färgskalor, ljushet och kontrast. Genom att variera avståndet mellan modell och bakgrund kan fotografen snabbt variera bildens intryck utan att flytta ljussättningen i övrigt. Therese visar hur.

KORT AVSTÅND

Med kort avstånd mellan modell och bakgrund hamnar mycket ljus från softboxen på bakgrunden vilket gör att den framträder tydligt och blir en aktiv del av bilden. För att inte motiv och bakgrund ska smälta samman krävs ett kort skärpedjup samt att huvudljuset riktas så att det inte lyser för starkt på bakgrunden.

Lastolite Vintage Walnut-Pewter 1,5×2,1 m
Lastolite_Vintage_Backgrounds

MEDIUM AVSTÅND

Genom att flytta bakgrunden längre bort blir kontrasten mellan motiv och fond större, Motivet hamnar automatiskt mer i fokus samtidigt som bakgrunden fortfarande bidrar till bildens inramning.

Lastolite Vintage Walnut-Pewter 1,5×2,1 m
Lastolite-Vintage

LÅNGT AVSTÅND

Flyttas bakgrunden långt bakom motivet träffas den nästan inte alls av ljuset från softboxen. Kvar blir endast mörka nyanser och kontrasten mellan motiv-bakgrund blir ännu större. Denna placering av bakgrund, i kombination med ljussättningen, gör att kort skärpedjup inte har samma betydelse som när bakgrunden står nära eftersom kontrasten lyfter fram motivet.

Lastolite Vintage Walnut-Pewter 1,5×2,1 m
Lastolite_Vintage_Therese

LASTOLITE VINTAGE COLLAPSIBLE

Lastolite Vintage Collapsible är en serie bakgrunder som regelbundet uppdateras med nya modeller. Alla har tidlös design med mjuka övergångar i både färg och kontrast samt med en vinjettering som hjälper till att dra fokus mot centrum av bilden.
Här visar fotograf Therese Asplund några exempel på hur hon kombinerar stil och kläder till bakgrundens färgskiftningar.

Lastolite_Vintage_Ink-Sage
Vintage Background - Therese Asplund
Lastolite_Vintage_Ink-Sage
Lastolite_Vintage_Walnut-Pewter

Fotograf Therese Asplund äger och driver Ateljé Linslusen i Avesta. Hon har genom åren deltagit i fototävlingar världen över och vunnit samt erhållit många utmärkelser. Förutom sin fotoverksamhet håller Therese i en rad fotoutbildningar och föredrag vilket hon blivit omåttligt uppskattad för.

Fotograf Therese Asplund

Följ THERESE på sociala medier!

WEBBSIDA

INSTAGRAM