Till bloggen

Jonas Häll – Följ honom på Instagram!

12 juni, 2019 av

Om du inte redan följer Jonas Häll på Instagram rekommenderar vi dig att göra det. @pergite
Hans inlägg innehåller bilder av mycket hög kvalitet samt ofta informativa, och roliga, BTS bilder som visar hur bilden kom till.

Jonas bor och driver företaget Decision images i Göteborg. Vi kontaktade honom för att lära känna honom lite mer på djupet.

pergite
När började ditt intresse för fotografering?

Jag har varit fascinerad av fotografering och bilder sedan jag var liten.
När jag var liten plockade jag isär ett av pappas Mamiyaobjektiv bara för att se hur det såg ut inuti. Jag fick aldrig ihop det igen. Det var nog dödsstöten för min pappas fotograferingsintresse men lyckligt nog starten på mitt.
Det var dock först 2003/2004 när det började poppa upp konsumentmodeller av DSLR som jag började lägga väsentligt mycket mer tid på mitt intresse.

Idag fotograferar jag väldigt mycket med blixtljus och jag fokuserar främst på produkt/reklam och porträtt.
Produktfotografering är ett fantastiskt sätt att både lära sig mer om och även förälska sig i ljussättning. Personligen känner jag att mitt intresse för produktfotografering konstigt nog är det som har utvecklat mig mest inom porträttgenren eftersom jag fått träna på hur ljus förändras när det träffar både små och stora ytor av olika material.
Som produktfotograf nördar man ner sig i mycket detaljer och det tycker jag är riktigt roligt.

macro
Om du skulle välja en kategori av fotografering med kontrollerbart ljus, vad skulle du helst göra då?

Även om produktfotografering är jätteroligt så skulle jag nog säga att porträtt är det som smäller högst i min bok just nu.

Att försöka skapa en avslappnad och positiv stämning i porträttsituationen samtidigt som du ska ha koll på dig själv, kameran och all teknik är en spännande utmaning.
Dessutom är det något speciellt med att se en person bli glad över bilder på sig själv eller en annan människa.

blondtjej
Välj någon favoritbild som du ljussatt med Elinchrom studioblixtar.

Jag brukar inte förälska mig länge i mina egna foton men ett exempel på en bild som jag gillar är en jag tog av min sambo Maria precis när jag hade köpt mina två ELB 500 TTL.

Som porträtt är det inte världens bästa bild men det jag gillar är ljuset.
Vädret var riktigt dåligt ute vid havet, det både blåste och duggregnade. Jag är nöjd med hur balansen mellan dagsljuset och de två blixtarna skapade ett naturligt porträtt i en situation där det befintliga ljuset var väldigt dåligt.
Jag passade även på att ta en bild som visar hur jag hade ställt upp de två blixtarna.

x-y
Om du skulle få chansen, vem skulle du helst ha framför kameran?

Jag ska väl vara ärlig och säga att om Bruce Springsteen hade ramlat in och bett om ett porträtt, så hade jag inte börjat med att kolla om jag hade ledig tid i kalendern 😉

Vilken är den mest använda ljusformaren för dig?

Jag använder min Rotalux Deep Octa 100 cm löjligt mycket. För porträtt är den väldigt mångsidig och ger ett riktat men mjukt och behagligt ljus. Jag tycker den ger mig bra kontroll i kombination med grym kvalitet på ljuset.
Oftast kör jag med båda diffusorerna men ibland tar jag bort en eller två för att få lite krispigare ljus.

soffgrabb
Vad hittar man i ditt Elinchromsortiment? Är du sugen på något nytt? I så fall vad?

I min blixtväska hittar du två ELB 500 TTL-huvuden, två ELB 400 HS-huvuden samt var sitt batteripack till det.
Jag har även några gamla RX/BX-blixtar som jag plockar fram då och då.

De ljusformare jag har är en Rotalux Deep Octa 100cm, två Rotalux Stripboxar 35x90cm, en Rectabox 90x110cm, en Reflektor Maxisoft White 70cm, ett Deep Umbrella White 125cm och några mindre paraplyer i silver och vitt.
Jag har ett gäng olika reflektorer och bikakeraster och givetvis en Transmitter Pro.

Jag tittar på att skaffa en Rotalux Deep Octa 70cm för snabba on location-porträtt utomhus. Jag har också suktat en del efter ELB 1200. som det ser ut att vara extremt bra tryck i, men känner just nu att jag klarar mig mycket bra med det jag har.

bersa
Berätta om din senaste ”upptäckt” inom studioljus som du gick igång på.

Jag försöker hänga med kring nya tekniker och metoder hela tiden och det är svårt att säga vad min senaste upptäckt är.
Något jag verkligen tycker är utmanande är att fotografera porträtt med färgfilter. Det är inte helt lätt att få till det bra men riktigt roligt när det väl blir det.
Sedan ska jag också nämna blixtfotografering utomhus i starkt solljus. Jag upplever att det för en del fotografer fortfarande kan vara ett outforskat område.
Med dagens moderna blixtsystem som möjliggör synk på korta slutartider går det att åstadkomma riktigt coola bilder även om solen är framme.

gymtjej
Har du något nytt projekt på gång som du vill dela med dig av?

Något som jag just nu tycker är roligt är att försöka sprida inspiration och kunskap om ljussättning och fotografering på Instagram. Jag har den senaste tiden blivit lite uppmärksammad för mina inlägg och jag får mycket frågor och positiv feedback där.

Det är så klart roligt att kunna dela med sig och att kunna bidra till andras lärande och inspiration inom foto.
Kika gärna in på @pergite om ni vill se hur det kan se ut.

gymtjej-comments

Följ Jonas på sociala medier!

ikon_insta_genom
ikon_webb_genom