Till bloggen

Frågor om ljusmätare

8 juni, 2017 av

Ibland får jag lite frågor skickade till mig på mail eller på annat sätt och i den mån jag hinner och kan, så svarar jag på frågorna.

Senast så rörde det sig om frågor kring ljusmätare. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av frågor och svar så att du som är intresserad kan ta del av informationen.

Fråga:

”Hej
Jag har sett att du använder ljusmätare vid fotografering.
Har hört att en del tycker dom är bra att och en del tycker att det är en onödig sak att ha?
Vad är fördelen med en ljusmätare?
Vad får man fram på displayen?

Hälsningar
Emil”

Mitt svar löd:

Hej Emil.

Med ljusmätare kan man jobba mer tidseffektivt genom att man kan förbereda ljussättningen på ett annat sätt INNAN man sätter någon framför kameran. Detta ger ett bättre flyt och man kan rikta sin uppmärksamhet till att fotografera en människa… inte till att få rätt exponering.
På så sätt får den man fotograferar också en känsla av att bli ”sedd” och det är viktigt…

Utan ljusmätare tar det ofta ett gäng bilder innan man hittar ”rätt”. Dessutom kan det vara så att man förlitar sig på en display som inte alls visar den bild du sen ser i datorn.
Generellt kan man säga att om du drar mycket i exponeringsspaken eller behöver ”fixa” mycket när du sätter ljuset så kommer en ljusmätare göra förutsättningarna för ett gott slutreslutat bättre och snabbare.

Självklart måste man veta hur man hanterar en ljusmätare!

Mäta ljuset med exponeringsmätare

 

Fyra delar styr resultatet i vid fotografering med studioljus:

  1. Blixtens effekt
  2. Slutartid
  3. ISO
  4. Bländare
  1. Blixtens effekt är justerbar och kan justeras för att nå önskat resultat.
  2. Ställs med fördel på kamerans snabbaste synktid vilken brukar ligga på 1/200 eller 1/250 beroende på kameramodell. Slutartiden spelar oftast ingen roll eftersom slutresultatet blir desamma bara man väljer en synktid som är tillräckligt lång så att blixten hinner tändas och släckas medan hela sensorn är blottlagd för ljus. En längre slutartid än snabbaste synktid är sällan ett problem om den inte blir så lång att kameran börjar registrera befintligt ljus vilket då kommer påverka bildens slutresultat.
  3. ISO. Eftersom man kan styra hur mycket ljusmängden från blixtarna, vill man välja en ISO-känslighet där kameran levererar som bäst. Det är det ISO-värde som har lägsta siffran på din kamera. (Oftast 100 eller 200)
  4. Bländare… här påverkar du bilden rent konstnärligt genom att du styr bildens skärpedjup med val av bländare.

M.a.o. är två av ingredienser givna i förväg, Slutartid och ISO. Nu gäller det att du ska få en kombination av Blixtstyrka och Bländaröppning som ger det slutresultat du önskar.
Låt säga att du vill fotografera med det skärpedjup som bländare f/8 ger.

Då sätter man igång sin blixt och mäter ljuset (direkt mot ljuskällan är oftast att föredra). Istället för att ändra bländaren efter uppmätt värde på ljusmätaren (troligtvis är första mätningen fel om man inte har väldig tur) så justerar man blixtstyrkan upp eller ner för att nå en uteffekt som ger mätvärdet bländare f/8 och därmed rätt exponering.

OBS! Olika kameramodeller kan ge olika resultat så lär känna din kamerautrustning i förhållande till din ljusmätare. Min erfarenhet är att vissa kameror underexponerar i förhållande till min ljusmätare, andra överexponerar. Det kan också skilja beroende på vilken optik du använder. Men vet man det kan man ju öka ljusstyrkan lite extra om man har en utrustning som underexponerar… eller tvärt om, om utrustningen överexponerar.

Hoppas det var svar på dina frågor.

PS: Jag har gjort ett par youtubeklipp om ljusmätare.

 

Ha de gott!

 


Mvh John Hagby