Till bloggen

Fotografera dans med Elinchrom Hi-Sync –
av Fredrik Gille

26 mars, 2018 av

Text och Bilder av
Fotograf Fredrik Gille

Fotografera dans med Elinchrom Hi-Sync

Att fotografera dansare har med åren blivit min grej. Det hela började när jag jobbade som musiker i en dansproduktion i Schweiz, jag frågade en av dansarna om jag kunde få testa att fota lite dansfoton och sedan den dagen har detta varit det enda jag vill göra.

F_Gille_005

Jag fotograferar endast i svartvitt och jobbar med enkla ljussättningar, oftast med en eller två blixtar och jag använder fortfarande med mina gamla D-Lite 4 it från Elinchrom.

När jag fick höra att Elinchroms nya transmitter Skyport Plus HS faktiskt är kompatibel med mina gamla blixtar, bokade jag direkt en plåtning med en dansare för att testa.

F_Gille_003

Fram tills nu hade jag bara kunnat jobba med blixtsynktider ned till 1/250 sekund och nu kunde jag helt plötsligt fotografera mina dansare i slutartider ned till 1/8000 sekund med mina gamla blixtar! Allt som behövdes var en ny sändare, Elinchrom Transmitter Pro.
Att jag dessutom får möjligheten att med blixt kunna fotografera porträtt med stor bländare för att få kort skärpedjup gör ju inte saken sämre, en känsla av tiden ”före och efter” Hi-sync infann sig!

F_Gille_004

Bilderna i denna artikel är fotograferade på Atelje Uggla i Stockholm dit jag tog med mig mina egna blixtar. Dansare är Madeline Woo från Kalifornien som nu jobbar i Sverige som dansare med Kungliga Baletten på Operan.

F_Gille_007a

Jag fotograferade alla bilder med slutartid 1/4000 sekund som verkligen kunde frysa alla rörelser. Som ljuskälla använde jag bara en blixt, D-Lite 4it, med softbox Rotalux 70cm Deep Octa vilken jag placerade i olika positioner för att variera ljussättningen.

F_Gille_001
F_Gille_Kamera

Fredrik Gille

Fredrik är självlärd fotograf och hans specialintresse för dansbilder har kommit sig naturligt då han som musiker ofta arbetat tillsammans med dansare i olika projekt.
Oftast fotograferar Fredrik i svart-vitt vilket ger hans dansbilder en fantastisk skulptural känsla.

Följ Fredrik Gille via hans webb samt på social medier.

Fredrik_Gille
hemsida
Instagram
facebook