Till bloggen

Ett blött uppdrag med fart

8 juni, 2017 av

För ett par veckor sedan var jag iväg på första fotograferingen med min nya samarbetspartner Karl Johan Danielsson. KJ, som han kallas, är en av Sveriges absolut bästa triathleter som bor och tränar i Hedemora som inte ligger så långt härifrån.

KJ kom trea förra året på Ironman-tävlingen i Kalmar och tränar nu för att kvala till VM i Ironman som går av stapeln varje år i Kona på Hawaii. En tävling som för övrigt KJ,s grymma fru Emelie deltog i för några år sedan. Vilket par va!?

Anledningen till att samarbetet med KJ är extra roligt just nu är att de typer av bilder som vi ska ta tillsammans är just den utmaning som jag behövde för att jobba in mig på min nya blixtutrustning.

I slutet på förra året så tog jag mig äntligen råd för att köpa de batteridrivna studioblixtar ELB 400 från Elinchrom som jag gått och suktat efter hur länge som helst. Eftersom ljussättning är något av det roligaste jag vet så har jag så klart längtat efter att på ett enkelt sätt kunna ljussätta bilder ute på location på samma sätt som jag gör i min studio.

Visst har jag kunnat ta med mina studioblixtar ut även förut men jag har alltid varit styrd av tillgången på ström. Nu finns plötsligt inga begränsningar! Fantastiskt!
Förutom blixtarna har jag även köpt en ny sändare till kameran, Skyport Plus HS, som inte bara styrblixtarna men även gör att jag kan fotografera med en väldigt kort slutartid fast jag använder studioblixtar.

Med den ”vanliga” sändaren kunde jag bara använda tider upp till en 1/250 sek. Nu kan jag köra på tider upp till 1/8000 sek!

De snabbare tiderna är inte bara bra till actionbilder, när jag vill kunna frysa rörelse, utan även till miljöer där jag vill kunna mörka ner en lite rörig omgivning för att få mer fokus på objektet.

Till första fotograferingen med KJ så fick jag direkt nytta av båda dessa.

Eftersom det är triathlon vi snackar här så ska det så klart tas bilder på både löpning, cykel och simning men då det inte är världens roligaste årstid för utomhusbilder så började vi med simbilder som kunde tas i simhallen.

Vi tog både porträttbilder och actionbilder och på slutet fick jag även möjlighet att leka lite med några lite mer artistiska och galna idéer jag hade i huvudet.

Jag har alltid älskat att jobba med vatten och kombinationen motljus och vattens tänk tycker jag ofta blir väldigt effektfullt.

På actionbilderna var det också viktigt att märket på våtdräkten syntes ordentligt då de bilderna skulle kunna användas till annonser för hans simsponsor HEAD.

En riktig utmaning alltså och det krävdes en hel del simlängder för den tålmodiga modellen innan det satt perfekt. Jag är jättenöjd över resultatet på alla bilder och extra kul var det att få se min bild i den färdiga annonsen. Supersnyggt!

Nu längtar jag tills det är dags för cykel och löpbilder och har huvudet fullt av ideer. Vi får väl se vilka som funkar och inte 😉

Man säger ju att utrustningen inte gör fotografen, och visst är det sant, men gymma grejer hjälper en verkligen på traven och jag känner att med den här nya blixtutrustningen så försvinner nästan alla begränsningar.

Kvar finns bara möjligheter att förverkliga alla vackra och galna bild-idéer som trängs i mitt lilla huvud!

Tack för det Elinchrom!