Till bloggen

Elinchrom ELB 500 TTL

5 mars, 2018 av

Jag har haft förmånen att testköra nya Elinchrom ELB 500 TTL några dagar.

ELB 500 TTL är Elinchroms nya batteriblixt som har TTL och HSS!

I dagsläget så stödjer ELB 500 TTL Nikon & Canon (TTL & HSS) men Sony, Olympus och Panasonic kommer få uppdateringar till sina Skyport Plus HS sändare inom kort.

Det faktum att man inte behöver köpa någon ny sändare, utan bara uppdatera sin nuvarande Skyport HS sändare är ju väldigt trevligt!

Eftersom jag fotar exklusivt med Sony fick jag även låna en Nikon D810 med några gluggar. Att optisk sökare är ovant är bara förnamnet.. 🙂

Jag fotar i huvudsak mat, produkter och porträtt, och då mer eller mindre uteslutande i miljö och situationer där automatiskt ljusmätning som TTL är överflödigt.

Dock så finns det situationer där jag kan se TTL användbart (förutsatt att TTL implementeringen är bra) som t.ex. att fotografera snabba porträtt i en offentlig miljö för att få en bra grundexponering att utgå ifrån.

Det som jag tycker är mest spännande är full asymmetri, HSS, formfaktorn samt gränssnittet (som påminner väldigt mycket om ELB 1200).

Enheten

ELB 500 TTL är som en mini ELB 1200. Den har storleken av ELB 400 men har fått det nya gränssnittet vilket jag verkligen gillar. Extremt tydligt och lätt att använda. ELB 500 TTL har dock lite mer bantad meny jämfört med ELB 1200 som har lite fler inställningar och funktioner.

Till skillnad från ELB 1200 så kan ELB 500 TTL laddas samtidigt som man använder den, Snappy Case har t.o.m. en öppning för just för detta!

Att byta batteri är även det väldigt lätt, bara trycka in en av knapparna på sidan av enheten och batterier lossnar.

Själva lamphuvudet har fast sladd precis som ELB 1200 vilket jag föredrar då man slipper tänka på om man tagit med lampkabel eller inte.. 🙂
Det är samma fattning på kablarna så ”gamla” ELB 400/Quadra kablar går att använda som förlängningskablar. Dock så fungerar inte ELB 400 på huvuden på ELB 500 TTL eller vice versa vilket är fullt förstårligt då den nya ELB 500 TTL arbetar med helt annan teknik.

Huvudet har samma smidiga storlek som ELB 400’s men har lite rundare och trevligare design. Nytt är också att inställningsljuset är dimbart.

I övrigt så är det exakt samma bajonett så alla tillbehör fungerar precis som vanligt.

ELB 500 TTL har fått ELB 1200 tydliga meny och display
Smidigt och enkelt batterilås
TTL med både Skyport och Phottix Odin II
ELB 500 TTL till höger, ELB 400 till Vänster
ELB 500 TTL vadderade Snappy Case har en smart öppning för laddning
ELB 500 TTL huvudet har fast lampsladd vilket gör den lite smidigare att packa

TTL

Kan säga direkt att TTL mätningen var imponerade konsekvent med Nikon D810. Dock så är det väldigt ovant sätt för mig att arbeta med TTL. Känns lite bakvänt att ta kort och sedan se styrkan på blixten. 🙂

ELB 500 TTL erbjuder TTL via Skyport samt via Phottix Odin II. Du väljer vilket protokoll du vill använda i menyn på ELB 500 TTL.

Du kan till och med använda dina Nikon och Canon speedlights med en Odin II Receiver så om man äger några speedlights så kan man alltså använda dem tillsammans med ELB 500 TTL om man lägger till en Phottix Odin II Receiver.

Även om jag inte ser mig själv nyttja TTL speciellt ofta, så tycker jag det är kanon att Elinchrom nu erbjuder det för de som vill ha det!

HSS

Har inte hunnit testa HSS så mycket mer än att jag sett att det fungerat utan några som helst problem eller behov av inställningar. Det är bara att sätta den slutartid man önskar och väljer man över x-sync så är man i HSS läge automatiskt.

Jag ser mig använda HSS i situationer då jag inte behöver så mycket kraft utan mer använda blixten som fyllnadsblixt. HSS har ju inga problem med graderingar men tekniken äter mer ljus. Så Hi-Sync är bättre när man behöver mycket kraft (ELB 400 med HS huvud ger mer ljus än ELB 500 TTL med HSS).

ELB 500 HSS 1/8000 F72.8 Iso:100
ELB 400 med HS huvud 1/8000 F72.8 Iso:100

Action mode

I action mode kan ELB 500 TTL få till riktigt snabba brinntider. Vid lägsta styrka så får man hela 1/20 000s. Jag testade lite snabbt en splash bild med två huvuden på lägsta effekt för snabbaste brinntid.

1/125 F/8 ISO:100 Två ELB 500 på lägsta effekt för snabb brinntid

Full asymmetri

Denna funktionen kanske inte så många tänker på men den korta tid jag testat ELB 500 TTL har jag verkligen uppskattat denna funktion. Har i stort sett aldrig använt två huvuden på mina ELB 400 eller ELB 1200. I största del p.g.a. jag inte vill behöva tänka på ration mellan de olika portarna.

Med ELB 500 TTL behöver jag inte göra det då båda portarna fungerar precis likadant och kan justeras oberoende av varandra.

Detta betyder att vid mindre fotograferingar så kan jag klara mig med ett ELB 500 TTL pack med två huvuden.

ELB 500 Full Asymmetri kan använda båda uttagen oberoende av varandra

Testbilder

Jag tog med ELB 500 TTL på en snabbis till Mall of Scandinavia bara för att bekanta mig med den. Provade på ett porträtt av Karim, ägare av Indian Garden.

Körde med en Deep octa 70cm på ELB 500 TTL och provade TTL. Exponeringen satt direkt utan några som helst problem.

Porträtt av Karim, belyst med ELB 500 TTL och Rotalux Deep octa 70cm
Porträtt av Karim, TTL fungerade utmärkt!
Karim ägare av Indian Garden

Nästa testbild tog jag på Restaurangen BIM på en sallad.

Här använde vi ljuset precis ovanifrån rätten. Även här testade jag TTL och det fungerade direkt utan några som helst problem.

Zack assisterar & håller ELB 500 TTL med Rotalux Deep Octa 70cm
Sallad från BIM

Provade även manuellt läge med min Sony A99ii och Zeiss 24mm, en kamera jag är väldigt mycket mer bekväm med. 🙂

ELB 500 TTL i manuellt läge med Sony A99II

Nästa test var på ett filmuppdrag jag hade på restaurang Asian BBQ Bistro i Täby centrum.

Efter vi filmat klart så satte jag upp ELB 500 TTL med två huvuden och Elinchrom Deep Umbrella Transparent. Värt att nämna är att vi började fota runt 19:00 så det var inte mycket till befintligt ljust att jobba med.

Körde med Nikon D810 och TTL ISO 500, F/2.8 och 1/80 sek.

ELB 500 med två lamphuvuden med Deep Umbrellas
Nikon D810 med TTL
Sony A99ii ELB 500 i manuellt läge

Sammanfattning

Som den TTL agnostiker jag är så blev jag faktiskt förvånad över hur konsekvent TTL var med Nikon D810. Ett utmärkt verktyg för de som vill ha en basexponering att utgå ifrån.

Jag gillar verkligen ELB 500 TTL, den fulla asymmetrin tillsammans med den nya designen/gränsnittet och HSS gör att jag verkligen ser fram emot att jobba mer med den.

Fotograf Paul Lindqvist tar lätt till sig ny teknik och har förmågan att använda den för att nå fantastiska bildresultat.
Oavsett om det är en maträtt eller ett företagsporträtt som ska avbildas så tillför Paul motivet det lilla extra som höjer bilden utöver det vanliga.

Följ Paul på sociala medier!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook