Till bloggen

ELB 1200 och Audi TT RS med Peter Gunnars

20 oktober, 2017 av

Dagen då en av Sveriges mest erfarna bilfotografer, Peter Gunnars, skulle fotografera nya Audi TT RS kunde vädermässigt varit bättre men sådana petitesser regn och helmulet är inget som stör när Peter arbetar.
Som bilfotograf har han lärt sig anpassa fotograferingen efter de omständigheter som råder eftersom både bil och bana ofta är bokade långt i förväg.

För detta uppdrag använde Peter Elinchrom ELB 1200 i kombination med HS-huvud. Kombinationen av enorm ljusstyrka och lång brinntid är något som Peter längtat efter.
Styrkan gör att motivet kan ljussättas på stora avstånd och HS-huvudets långa brinntiden ger rörelse i bilden som skapar dramatik.

På väg ut till fotograferingen stannade Peter till vid en bygghandel för att hitta något som skulle skydda lamphuvudet från regn och stänk. Peters vana öga scannade snabbt av sortimentet och den bästa lösningen visade sig finnas direkt innanför dörren. Där stod en soptunna som förvarade skräpet i en stor, genomskinlig plastsäck. Snabb fråga till personalen och de bidrog gärna med några tomma säckar. Perfekt!
Själva enheten på ELB 1200 behöver inte mycket skydd eftersom den är väderskyddad och dessutom ofta kan ligga kvar skyddad i väskan då all kommunikation mellan kamera och blixt sker trådlöst via Skyport. Displayen på sändaren, Skyport Plus HS, visar blixtens inställda värden som snabbt kan justeras efter behov.

Eftersom solljuset denna dag inte var det bästa använde Peter blixtljuset för att skapa olika effekter. På en del bilder låter han blixten vara med i bild för att ge bilden dynamik.

Tack vare den långa brinntiden på HS-huvudet är hjulens ekrar oskarpa på grund av rörelseoskärpa vilket tillför bilden fart.

Vid interiörbilder använder ofta Peter ELB 400. Det superkompakta lamphuvudet gör det enkelt att gömma blixten i bilden och möjligheten att använda lamphuvudet utan reflektor ger enorm ljusspridning på kort avstånd.

När några få solstrålar trängde igenom molnen kombinerade Peter skickligt blixt och sol för snygga reflexer.

Närbild från Audi TT RS häftiga inredning.

Ingen dag är den andra lik för Peter i sitt arbete som bilfotograf. Väder och miljö ställer mycket höga krav på utrustningen vad det gäller funktion och design.

Med Elinchroms ELB-system har Peter funnit ett blixtsystem som motsvarar hans förväntningar. Hög driftsäkerhet, omfattande tillbehörsprogram och kompakt storlek.
Just storleken är synnerligen viktig för en fotograf som tillbringar tusentals mil om året på vägen med hela studion i bilen.


Vill du se mer av Peter Gunnars fantastiska bilder? Surfa in på hans webb eller se vår presentation av honom.

Peter Gunnars webb »

Aifo presenterar Peter Gunnars »