Till bloggen

Börja med Tethering

10 augusti, 2017 av

Som fotograf har du säkert hört talas om det engelska begreppet ”Tethering” eller direktfångst som de kallas på svenska. Att pröva på tethering-tekniken är inte så krångligt som man kanske tror. Har du redan egen kamera och dator är allt du behöver en kompatibel kabel och programvara. 

Tethering är en populär teknik som fotografer använder sig av för att kunna koppla samman kamera och dator så att bilderna hamnar direkt i datorn. Även om det finns trådlösa alternativ är det vanligare att använda sig av en USB-kabel eftersom det är betydligt snabbare. Här kan du läsa om hur du börjar fotografera med tethering!

Fördelar

Att dina bilder förs över direkt till datorn gör det möjligt att visa bilderna på den större och även kalibrerade datorskärmen. När du kan se dina bilder i ett större format får du direkt respons på exponering och färg och gör det lättare att upptäcka oskärpa, kläder som veckat sig, reflexer och smuts. Det ger dig möjlighet att justera fel och brister medan fotograferingen fortfarande pågår. Detta kan spara mängder av tid i efterredigering och du slipper  den tråkiga överraskningen att bilden du trodde var perfekt visar sig vara något oskarp.

En större skärm gör det också lättare för fotograf och kund att samarbeta. En kund som får möjligheten att vara delaktig i processen är förmodligen också mer nöjd med slutresultatet.

Välja kabel

För att börja med tethering behöver du ta reda på vilken kabel som behövs för din kamera. Om du är osäker har TetherTools gjort en guide som visar vilka kameror som är kompatibla med vilka kablar.
Alla kablar är inte kompatibla med Tethering och det finns många lågkvalitativa kablar som visserligen ska vara anpassade men som inte fungerar särskilt väl. För att slippa tidskrävande och irriterande krångel bör du välja en kabel av hög kvalité. TetherPro USB är anpassad för hög kapacitet och anpassad för att snabbt överföra stora mängder bildfiler. TetherTools kablar är försedda med guldplätering som hjälper till att öka tillförlitligheten och ta bort signalfel.

Se också till att överväga vilken längd som passar dig, det finns olika alternativ på längd och det kan vara jobbigt att ha en antingen för kort eller lång kabel.

Färgen spelar roll! TetherTools har kablar i både svart och orange. Den orangea kabeln är framtagen för att hög synlighet och minskar risken för att någon snubblar på den.

Foto: Paul Lindqvist

 

PROGRAMVARA

Alla programvaror fungerar inte tillsammans med alla kameramodeller. Så se till att ta reda på vilken som passar till just din kamera! Notera att även om en programvara som stödjer exempelvis Nikon måste du kolla upp om den stödjer just din modell. Här kan du söka enligt kameramodell och få fram kompatibla mjukvaror. Bland de populäraste programvarorna är Lightroom och Capture One.

Gemensamt för alla tethering-kompatibla programvaror är att de hjälper till att överföra bild från kamera till dator. Det finns dock en del andra funktioner du kan ta hänsyn till när det kommer till att välja programvara!

  • Efterbehandling

En av fördelarna med att fotografera tethered är möjligheten att se dina bilder på en större kalibrerad skärm. Lightroom och Capture One är två av programmen där du har möjlighet att efterbehandla dina bilder direkt efter att de överförts. Bilderna förs alltså över direkt i bildbehandlingsprogrammet. Det finns dock tethering-program utan justeringsfunktioner och som enbart laddar ner bilden till datorn så att du kan visa bilderna på en större skärm.

Om du vill efterbehandla i Lightroom eller Capture One men har en kameramodell som inte är kompatibel med dessa, kan du använda ett annat program som din kamera stödjer och sedan aktivera Lightrooms funktion ”Watch Folders” eller Capture Ones ”Hot folders”.

  • Kontrollera kameran

Vissa programvaror låter dig kontrollera kameran från datorn. För vissa fotografer är det praktiskt att kunna ändra kamerainställningar såsom bländare, slutare och iso från datorn.

  • HDR Bracketing

Vissa programvaror har en HDR Bracketing-funktion. Bracketing kombinerar tre olika bilder med tre olika exponeringar till en och samma bild. Detta är ett sätt att lösa problem som kan uppstå under olika ljusförhållanden men kan också vara ett sätt att få en bättre bild än vad som var möjligt med endast en exponering.

  • Focus Stacking

En annan funktion du kan ha användning för som finns hos vissa programvaror är Focus Stacking. Det är en funktion som främst används vid makrofotografering och tar flera bilder med olika fokuspunkt för att sedan slå samman till en punkt med större skärpedjup än vad som annat varit möjligt.

  • Övrigt

Du kan även ta reda på om programvaran har Wifi support, multiple camera control, filter och Linux support.

Tillbehör

För dig som vill fortsätta att utveckla din set-up och ständigt letar efter verktyg som kan underlätta ditt fotograferande finns det massor av smarta produkter som kan hjälpa dig att till ett säkert och effektivt arbetsflöde.

Aero Traveler

Ett dator/tillbehörsbord är kanske det viktigaste tillbehöret för en smidig och bekväm arbetssituation och löser problemet med var du ska ställa datorn. Praktiskt för fotografer som snabbt vill kunna flytta omkring och som behöver en tålig och portabel arbetsyta. Med ett tillbehörsbord och stativ har du en professionell utrustning även on-location.


Stativ

Om du inte redan har ett stativ så är det en något som du bör investera i. Ett stativ är väsentligt för att kunna bygga upp en väl fungerande arbetsstation för din tethering både i och utanför studion. Många tillbehör går att montera på stativet och gör att du har en samlad och säker lösning för din utrustning.

Foto: Paul Lindqvist

JerkStopper 

Kablar och sladdar lossnar tyvärr rätt enkelt när det är mycket rörelse och aktivitet. JerkStopper är en liten innovation som hindrar kablar från att ryckas ur kameran/datorn. Tack vare sin ankarpunkt säkrar den datorn från oönskad och hastig utryckning som kan skada portalen.

Foto: Paul Lindqvist

 

Underlägg

Ett vadderat underlägg anpassat för dator/tillbehörsbord. Håller datorn på plats och hindrar den från att halka runt samtidigt som den skyddar från repor och stötar. Leder även bort värme från datorn.

Mugghållare

Mugghållare hör visserligen normalt inte till kategorin fototillbehör men det är faktiskt en lösning som är både praktisk och säker. En stabil mugghållare gör att du kan förvara kaffe och vattenflaskor utan att riskera att spilla på viktig elektronik.

Skuggande tält för skärmen

Alla vet hur irriterande det är att inte kunna se skärmen ordentligt så fort solen visar sig. Ett tält till din skärm skuggar och är ett måste när du arbetar utomhus i starkt solljus.

Säkerhetsrem

En säkerhetsrem som ser till att datorn sitter stabilt och säkert och hindrar den samtidigt från att glida på bordet när du arbetar.

Förvaring 

Att vara organiserad underlättar garanterat när du vill hitta rätt prylar. En hållbar väska med lättåtkomlig funktion är ett sätt att förbättra ditt arbetsflöde och skyddar också dina kablar från skador. Små kardborrband är ett annat billigt sätt och hålla ordning och slippa trassel på dina kablar.

 

Foto: Paul Lindqvist

Läs mer om Tethering

Läs om hur fotografen Paul Lindqvists använder sig av tethering och se hans setup av TetherTool-produkter.

Pauls blogg

Instagram: @fotografpaul