Till bloggen

Blixtrande brinntider

18 april, 2018 av

Den senaste tiden har jag experimenterat med splash och droppfotografering vilket gjort att jag fått större förståelse om betydelsen av riktigt snabba brinntider/slutartider.

HS Tekniken som finns att tillgå i ELB 400, ELB 1200 samt D-Lite RX 4 gör att jag kan använda slutartider ned till 1/8000 sekund! Riktigt bra teknik för många tillfällen då man önskar frysa ett motiv i rörelse.

Det finns dock scenarion där 1/8000 sekund inte räcker till. Då behöver man gå över till att använda blixt med mycket snabb brinntid.

Vad är brinntid ?

Brinntid är den tid det tar för blixten att tända upp och åter släckas ned. Brinntiden varierar mellan olika typer av blixtmodeller och för detta uppdrag väljer vi en blixt med supersnabb brinntid eftersom vi har för avsikt att frysa motivets rörelse med hjälp av blixten.

För att lyckas med fotografering där blixten ska fungera som slutare krävs det att man kan avskärma allt omgivande ljus, ett helt mörkt rum är optimalt.
Kameran ställs i läge B (Bulb) eller i Manuellt med exponeringstid 2-3 sekunder. Gör en testexponering utan blixt. Är bilden helt svart är vi redo för att starta fotograferingen. Syns lite ljus på bilden utan blixt, behöver vi ytterligare mörka ned rummet.

Denna teknik bygger på att kameran triggas först och när kameraslutaren är öppen triggas blixten och därefter stängs kameraslutaren. Tack vare att vi valt en blixt med extremt snabb brinntid kommer ljuset från blixten frysa motivets snabba rörelse.

Om man vill använda studioblixt för att frysa rörelse är Elinchrom ELB 500 TTL ett mycket bra val. Snabbaste brinntid är 1/20000 vilket är otroligt bra för en studioblixt.
Denna brinntid räcker oftast till, även för droppfotografering. Fördelen med ELB 500 TTL är att vid 1/20.000 sekund så får man ljusstyrka från hela 7Ws och eftersom ELB 500 TTL har anslutning för två blixthuvuden med full asymmetri blir det totalt hela 14Ws!

Jämfört med speedlights och många konkurrerande studioblixtar är detta helt överlägset.

Men hur ska man göra när man behöver ännu snabbare brinntider?

Svaret är att använda vissa modeller av speedlights. Den jag använder för denna blogg är Phottix Juno som har unik kombination av lågt pris och supersnabb brinntid. På lägsta effekt, 1/128, är brinntiden imponerande 1/30000 sekund!

Skillnaden mellan 1/20000 sek och 1/30000  sek kan tyckas liten men för att t.ex. frysa fallande vattendroppar så kan differensen 1/10000 sek vara avgörande för att få riktigt skarpa bilder utan rörelseoskärpa.

Phottix Juno
Frysa droppar som faller
Dropptestar filter

Tajming

Så hur får du till tajmingen, d.v.s. att kameran tar bild i precis det ögonblicket man vill ?
Det enkla sättet är att fjärrutlösa kamera eller blixt med en Miops eller liknande sensor.

För droppbilderna i denna blogg använde jag Miops Water Splash kit. Det är en enhet som kan styra antalet, storleken och timing för när dropparna skall falla. Allt genom en smidig app på telefonen.
Produkten finns inte i Sverige när denna blogg skrevs (april 2018) utan vi har fått ett förhandsexemplar att utvärdera.  Miops Water Splash kit beräknas komma under sommaren och kommer då kunna beställas i shop.aifo.se. (Jag kommer skriva mer om denna produkt när den finns för beställning)

Vid fotografering av lite större objekt fungerar Miops Smart med sin lasersensor utmärkt. Då kan man välja att låta blixtarna triggas så fort lasern bryts.

Miops Smart I Laser Mode

Vad behövs för att komma igång ?

Nedan så följer de produkter som jag använde. Jag rekommenderar att man har åtminstone 2st ljuskällor.

Utrustning
Socker i kaffet ?
Kan bli lite blött..

Lek och experimentera

Så nu är det bara stänga in sig ett mörkt rum och börja leka!

Prova använda färgfilter på blixtarna, färga vattnet med karamellfärg, öka densiteten på vätskan du använder m.m.

Det som är spännande är att man får fram väldigt unika bilder och genom att leka samt experimentera så kan resultatet variera väldigt mycket!

Fotograf Paul Lindqvist tar lätt till sig ny teknik och har förmågan att använda den för att nå fantastiska bildresultat.
Oavsett om det är en maträtt eller ett företagsporträtt som ska avbildas så tillför Paul motivet det lilla extra som höjer bilden utöver det vanliga.

Följ Paul på sociala medier!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook