Till bloggen

Bebisfotografering – ELB 1200 LED

18 oktober, 2018 av

När jag först fick hem min nya ELB 1200 var det såklart de uppenbara fördelarna med blixten som gjorde att jag föll pladask. Såå mycket ljus i en blixt jag kan ta med mig överallt är ju som en dröm! Plötsligt innebar inte fotografering i starkt solljus något bekymmer längre. Stökiga miljöer kunde jag nu enkelt ”mörka bort” genom att underexponera bakgrunden.

Att inställningsljuset i ELB 1200 är ställbart LED-ljus tänkte jag inte så mycket på till en början men det visade det sig vara något jag hade stor nytta av!

Jag fotograferar en hel del nyfödda i min studio och rätt ofta finns önskemål att få bilder när bebisen sover.
Är de under två veckor gamla så brukar det inte vara några som helst problem. Så små bebisar är rätt enkla att få att somna och när de väl sover kan det i princip brisera en bomb i närheten utan att de vaknar.
Är de lite äldre har jag dock ofta problem med att de är mer lättväckta och att de störs av mitt blixtrande.

Något väldigt speciellt att fota nyfödda

Jag har testat att använda fönsterljus istället och det fungerade ofta bra. Problemet med dagsljus är att det inte alltid finns ljus nog och att jag blev väldigt begränsad till vilka tider på dagen jag kunde boka den här typen av fotograferingar. Vintertid var det inte helt säkert att det ens blev ljus nog någon gång under dagen.

Därför fick jag idén att testa LED-ljuset på ELB 1200 för min ljussättning. På så sätt fick jag en ljuskälla jag själv kunde reglera och dessutom kunde jag använda alla mina vanliga ljusformare för att enkelt kunna kontrollera ljuset. Otroligt lättarbetat om du frågar mig!

ELB 1200 LED ljus

Vad som kan vara ett problem med att använda LED inställningsljuset är att man alltid ska se till att ha batteriet laddat.
Men se det fick också en enkel och smidig lösning! I slutet av sommaren kom nämligen en 220V-docka till ELB 1200 som jag kopplar till vägguttaget. Bara att koppla loss batteriet och klicka i aggregatet i dockan och vips är den som vilken studioblixt som helst. Det här gör att jag kan passa på att ladda batteriet under tiden jag jobbar i studion och alltid vara redo att dra ut på uppdrag. Såå smidigt!

Så nu använder jag min ELB 1200 hela tiden i studion.  Både som en extra blixt och till de allra flest av mina nyföddfotograferingar.

Och bebisarna, de sover som stockar!

några av de färdiga bilderna!

Therese Asplund

Ateljé Linslusen i södra Dalarna drivs av duktiga fotografen Therese Asplund. I hennes breda fotorepertoar finns allt från brudpar och bebisar till gräddtårtor och joggingskor. Fotograferingarna sker i studion i Avesta eller dit uppdragen för henne.

Therése stora drivkraft kommer både från bildskapandet och från mötet med olika människor och företag. Hon ser det som en förmån att få arbeta tillsammans med sina kunder och skapa de bilder som passar just dem.

Therese Asplund

Följ Therese på Sociala medier

Facebook

facebook

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida