Till bloggen

Använda raster

7 augusti, 2017 av

Trots att ett raster kan göra underverk för dina bilder är de kanske ett av de mest underskattade tillbehören. De är billiga och lätta att både använda och bära med sig. Fotografer som upptäckt raster kan sällan tänka sig ett liv utan!

Raster är ljusformare med bikakemönster som används inom ljussättning och studiofotografering. Raster används tillsammans med reflektorer och andra ljusformare och är oftast tillverkade i metall.

Syftet med ett raster är att få ökad kontroll över ljusets spridning och gör att du med större precision kan styra ljusets riktning. Raster är inte, som många tror, endast till för att få till ett snyggt hårljus utan har flera användningsområden. 

Främsta användningsområden.

  • Som backlight: För att undvika ströljus.

  • Huvudljus: Gör det möjligt att bara belysa motivet, vilket kan vara mycket praktiskt utomhus. Mörkar även ner bakgrunden.

  • Fyllnadsljus: Kan addera ytterligare ljus med mer precision utan att hela bilden ljusas upp. Perfekt när du vill ha mer kontroll över ljusets spridning.
  • Bakgrundsljus: Kan användas för att enbart belysa en del av en bakgrund och skapa intressanta effekter.

Ett raster samlar ihop ljuset till en punkt med mjuk övergång till svart. Detta ger minimal ljusförlust men gör att du kan rikta ljuset i en mycket precis riktning, något som möjliggörs med hjälp av klaffar.

Rastrets karaktär anges i grader och beskriver hur mycket ljuset kommer att koncentreras. Om du vill ljussätta något med mycket stor precision använder du ett raster med lägre gradantal medan ett högre nummer sprider ljuset över ett bredare spektrum. 5-10 grader (smalt) och 30-40 grader (brett).

 Populärt bland kreativa fotografer

Softboxar är en av de mest populära ljusformarna och ger mjukt ljus och stor ljuspridning. Genom att kombinera softbox med ett raster får du mer kontroll över ljuset utan att gå miste om det mjuka diffuserade ljuset från softboxen. Med ökad kontroll och precision är det lättare att skapa djup i bilden och få fram ett mer dynamiskt och spännande ljus. Raster är populära bland kreativa fotografer tack vare möjligheten att styra ljuset och skapa snygga effekter, bland annat genom att lyfta dram eller dölja detaljer.

Elinchroms jämförelse av Reflektor utan vs med raster

I den här jämförelsen som gjordes av Elinchrom användes Elinchrom Raster/Reflektor set 18 cm 12°,20°,30° och visar slutresultatet av uppsättning bestående av en standard 18 cm 70° reflektor utan raster samt samma uppsättning med 30°, 20° och 12°-raster.

Modellen placerades 2.5 m från reflektorn från bakgrunden och blixten 2.5 meter från henne. Målet var att ha en ordentlig setup med endast reflektorn så att modellens skugga syntes.

Sen användes raster för att se hur ljuset på modellen såväl som bakgrunden kunde ändras.

Exempel 1

Exempel 2

Exempel 3