Till bloggen

Actionfotografering – Enduro på Högstabanan

18 december, 2018 av

En söndag i december 2018 fick fotograf Jan Rönnlund inbjudan av Haninge MC att fotografera det årliga Luciaracet i Enduro på Högstabanan. Janne packade ned sina två Elinchrom ELB 1200 med HS-huvuden samt kamera och promenerade rakt ut i snömodden och tog ett gäng fantastiska bilder som endast är möjliga att fånga tack vare den otroliga kraften i ELB 1200 kombinerat med HS-tekniken.

Här är Jannes egen berättelse från äventyret.

Rönnluds Foto

Efter en svettig promenad på närmare 1 km med all fotoutrustning var vi på plats för att fotografera det årliga Luciaracet på Högstabanan. Racet består av flera klasser som körs på crossbanan i skogen.

Jag ställde upp för att ta emot förarna på en öppen äng där de kör snabbt genom en liten kurva in mot ett skogsparti.
Mitt på ängen finns ett mindre vattendike dock lite torrt i år. Hade hoppats på de vanliga rejäla vattenstänken.

Ronnholm-Cross-005

Jag använde mig av två Elinchrom ELB 1200 med ett HS-huvud på varje enhet. På ena huvudet monterade jag High Performance Reflektor 26 cm/48 grader och på det andra en Standardreflektor 21 cm/50 grader. Blixtenheten satte jag fast nedtill på belysningsstativet vilket både ökar stativets stabilitet och förenklar snabb förflyttning.

Den första blixten placerades som huvudljus i ett dike snett mitt emot förarna. Får inte störa dem med blixt rakt i ögonen.
Den andra enheten ställdes i samma dike snett bakom förarna för att lysa upp lersprut och avgaser samt i viss mån ge förare/mc en liten aoura.

Det är inte lätt att placera ut blixtar på ett fält där många Enduroförare tar egna vägar. Det var bara att markera ut blixtarna med avspärrningslinor och tur är att Elinchrom gjort ELB 1200 mycket tåliga.  Lovar att det blev en del smuts och lera på blixtarna vilket inte alls påverkade dem.

Rönnlunds Foto

När förarna kom så fotograferade jag dem precis i diket och en del förare i elitgruppen hade mycket hög fart.

Bestämde mig för att försöka fånga dem med snabb slutartid för att fånga stänket och frysa röreles.
Började med 1/2000 del då det fortfarande blir visst ”rull” på hjulen tack vare den otroligt höga fart förarna har. Fokuserade på deras ögon/ansiktsuttryck för att få liv i bilden.

Rönnlunds Foto

De snabba slutartiderna gjorde att det blev en frän, stark frysningseffekt. Perfekt för det jag ville uppnå.
Jag hade bestämt mig för att ha en starkt nedtonad bakgrund samt belyst motiv. Det gjorde att omgivningen försvann och gav härlig fartkänsla som man normalt endast kan uppnå med längre slutartider.

Blixtarna utlöste rappt och konsekvent under hela fotograferingen. Huvudljuset med stora High Performance reflektorn stod riktigt bra, ca 15-20 meter ifrån diket. Behövde bara använda halva kraften från enheten för att uppnå rätt effekt.
Den bakre enheten ställdes med samma uteffekt och Standardreflektorn spred ljuset precis lagom från ca 7-8 meters avstånd, snett bakom diket.

Nikon D5 | 70-200/2.8 vid 150mm | 1/2500s | f/4.0 | ISO 100

Min erfarenhet från detta svåra uppdrag är att alltid vara ute i god tid och se till att ha stora säkerhetsavstånd till förarna. Kombinationen Nikon D5 med 70-200/2.8 samt två st ELB 1200 med HS huvuden passade perfekt. De bägge blixtarna kunde enkelt styras från Transmitter Pro och HS tekniken gav det resultat jag önskade.

Dessutom är det inte fel att ta hjälpt av det starka inställningsljuset från ELB 1200 när kamerautrustningen behövde justeras:)

Ronnholm-Cross-006

Rönnlunds Foto består av Jan Rönnlund och Lotta Eriksson som jobbar tillsammans på de flesta fotograferingar.
Deras arbetsdagar består av allt från bröllop till reklamfotograferingar och uppdragen tar dem över hela Sverige.

Jan och Lotta arbetar ofta i varierande miljö både inomhus och utomhus vilket gör att de satsat på batteridrivna blixtar från Elinchrom. Med kombinationen ELB 1200 och ELB 500 TTL har de blixtar som är starka nog att skapa snygga ljussättningar i alla väderförhållanden och som ger snabbhet att klara de mest krävande omständigheter under tidspress.

Följ Rönnlunds Foto!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook