Till bloggen

5 tips för sommaren

27 juni, 2018 av

Här kommer 5 tips för sommarens fotograferingar!

1.låg tyngdpunkt

En av de största utmaningarna utomhus är undvika att stativ med blixt blåser omkull.

Bra ljustativ med ett stort ”foot print” hjälper, men lika viktigt är en låg tyngdpunkt dvs lägga största delen av vikten vid basen av ljusstativet.

Sedan så kan ju ljusformaren göra all skillnad i världen, en liten 13cm reflector kan man ju inte segla med, men en stor softbox elller stort paraply så får vinden mer att jobba med.

Första man kan göra är att dra nytta av vikten i sin befintliga utrustning så som batteripacket, genom att fästa det på stativet. För ytterligare säkerhet, beroende på vind och ljusformare så finns det motvikter som sandsäckar att lägga över benen på stativet.

2.Blixthållare

Blixthållare, hör ihop med första tipset, och ett måste för dig som använder batterblixt. (enligt mig)  Oavsett om du fotar utomhus eller inne så är det dumt att inte utnyttja vikten man har i batteripacket, men för mig så är det minst lika mycket för att kunna flytta blixten som en enhet med en hand.

Foba har en hållare för ELB 400, för ELB 500 TTL så finns har Phottix en hållare som man kan använda tillsammans med en rem. ELB 1200 har en smart snappycase som kan fästas direkt vid stativbasen.

3. Transport

För oss som far och flänger utanför studion så är ju väskor nästan en lite fetisch… 🙂

Att lätt och säkert kunna transportera sin utrustning är ju både önskvärt och viktigt.

För blixtar så finns Elinchroms utmärkta Locationbag (perfekt för ELB 400 och ELB 500 TTL) och för större kit som ELB 1200 så finns Elinchrom’s rullväskan som kan ta flera blixtar.

Ett par stativ packas lätt ner i Phottix prisvärda stativväska.

4. Reflexskärm

En bra reflexskärm kan man komma väldigt långt med. Lastolite’s Tri-grip finns i många storlekar och olika material, vit, silver, guld, diffusor mm.

Väldigt lätta att hålla i, och lätta att montera på stativ och framförallt grym kvalité.

5. Ljusformare

Utomhus så begärnsas man ibland i val av ljusformare, pga vindens förmåga att blåsa omkull stativ med stora segel på. 🙂

En av mina favoriter på location oavsett vindförhållanden är Elinchrom Deep Octa 70cm. En lagom stor box med ett väldigt trevligt ljus!

Om jag använder två ljuskällor så använder jag gärna standard reflectorn (13cm) för ELB 400/500 eller en 18cm reflector med raster.

Fotograf Paul Lindqvist tar lätt till sig ny teknik och har förmågan att använda den för att nå fantastiska bildresultat.
Oavsett om det är en maträtt eller ett företagsporträtt som ska avbildas så tillför Paul motivet det lilla extra som höjer bilden utöver det vanliga.

Följ Paul på sociala medier!

Instagram

Instagram

Hemsida

hemsida

Facebook

facebook