Till bloggen

Studiofotografering bland molnen

8 juni, 2017 av

Franska action- och äventyrsfotografen Tristan Shu tog med sig Elinchroms nya batteriblixt ELB 1200 till Turkiet för en helt unik plåtning. Under en vecka flyttade Tristan och hans team studion upp bland molnen för en actionfotografering som först verkat omöjlig. Läs om hur Tristan skärmflygandes, lyckades fånga en fallande basejumper med studioblixt.

”Det var som att öppna Pandoras ask, ju mer vi fotograferade, ju fler idéer fick vi”, så beskriver Tristan Shu hur det var när han först började kombinera fotografering och skärmflygning.

Att tajma utrustning, team och väderförhållande kan vara svårt nog på marken. Att göra det från luften verkar rent ut sagt omöjligt. Ändå fick Tristan och hans team alla bitar att falla plats.  Dessutom med fantastiska bilder som resultat!

Inriktad på actionfotografering fotar Tristan allt från skidåkning, paragliding, cykling och rally. Trots sina redan komplicerade fotograferingar bestämde han sig ändå för att ta sitt fotograferande ett steg längre.

Tristans har turen att vara omgiven att team av vänner som ständigt pushar honom att utvecklas kreativt och menar att det är på grund av detta som projektet ”Into the void” sattes i rullning. Det var också tack vare tillgång till bättre utrustning som idé också kunde bli verklighet. ”ELB 1200 öppnade upp det omöjliga inom äventyrsfotografering. Med ELB 1200 kunde vi skapa en anmärkningsvärd fotostudio utomhus!”.

För en fotografering som denna krävdes perfekt synkronisering inom teamet och tack vare noga förberedelse och lite tur lyckades Tristan och hans team att efter några försök att fånga den perfekta bilden.

”Hela veckan tyckte jag att vi behövde mer tid att förbereda. När jag tryckte av kommer jag ihåg att jag tänkte att Guillaume Galvani (den modige basejumpern) till och med var för nära, men det visade sig vara perfekt”.

Varför var ELB 1200 perfekt för det här projektet?

”Så många element behövde fungera tillsammans vid rätt tidpunkt och på rätt plats. Du behöver ett pålitligt blixtsystem som kommer att kunna ge otroliga bilder. Vi kan nu bokstavligen skapa vår egen studio utomhus och experimentera med ljus som aldrig förr. Den går att använda i så komplexa fotograferingar, och alltid med en fantastisk användarvänlighet”.

 

Flexibiliteten och tillförlitligheten i ELB 1200 tillåter Tristan att fokusera på andra delar av plåtningen, något som är avgörande i så krävande och svåra projekt.

”Lätt vikt och ergonomi är de första funktionerna som du direkt märker av när du använder ELB 1200. Vi kunde enkelt styra strömmen på ett visst avstånd, vilket visade sig vara väldigt praktiskt för att ändra inställningar medan vi flög!”

”Stämningen vid start, när alla visste exakt vad de skulle göra. Minuterna innan vi började fotografera med fullständig tystnad, och det ögonblick då Guillaume flög förbi, ett ögonblick av ren magi och med en magnifik solnedgång i bakgrunden. Ett så kort men samtidigt oändligt ögonblick, som om tiden hade stannat”.

Att fotografera en basejumper med studioblixt samtidigt som du själv svävar i luften kräver mängder av förberedelser, träning och skicklighet. Det är också långt ifrån riskfyllt. Men när man ser Tristans bilder och hör honom berätta om känslorna minuterna innan allt avgörs, då förstår man varför det var värt det.

 

Tristans fotoutrustning

Elinchrom ELB 1200

ELS Transmitter Plus HS for Nikon

High Performance Reflector 48° 26 cm

ELB 1200 Hi-Sync To Go